AKP'li Çelik: "Bizim açımızdan verimli bir toplantı oldu"

AKP ile CHP arasında Ankara Palas Devlet Konukevi’nde yapılan koalisyon görüşmeleri sona erdi. Görüşmeye, AKP’den Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, AKP Milletvekilleri Osman Can ile Taha Özhan, Mücahit Arslan katıldı.

Heyetin CHP’li isimleri ise Genel Başkan Yardımcıları Haluk Koç, Faik Öztrak, Selin Sayek Böke, Bülent Tezcan ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanlarından Rasim Bölücek’ten oluştu.

Yaklaşık 7 saat süren toplantının ardından kameralar karşısına geçen Ömer Çelik, görüşmede yeni anayasa, demokratikleşme, özgürlükler meselesinin gündeme geldiğini belirtti. Özgürlükler, siyasi parti ve seçim kanunun gündeme geldiğini kaydeden Çelik, “Geçmişteki Anayasa komisyonu deneyimlerini de masada değerlendirdik. Bundan sonrasında karşılıklı olarak yeni anayasa meselesine nasıl baktığımız, kuvvetler ayrılığı meselesine nasıl baktığımız, siyasi partiler kanunu meselesine nasıl baktığımız, seçim sistemine nasıl baktığımız, Meclis İç Tüzüğü, Meclis’in çalışmasıyla ilgili konulara nasıl baktığımız değerlendirildi” ifadelerini kullandı.

BUGÜNKÜ BÜTÜN BAŞLIKLAR TÜKENMMİŞ OLDU

Bu konulara ilişkin uzlaşma ve çatışma noktalarının ne olduğunun gündeme geldiğini kaydeden Çelik, “Ortaklaşa yürütebileceğimiz, siyasi pratikler neler olabilir bunları kapsamlı bir şekilde değerlendirdik” diye konuştu.

Toplantıları günaşırı yapacaklarını hatırlatan Çelik, ara günlerde de kendi aralarında bugünkü toplantı kadar bir sonraki gündemle ilgili tartışılacak konuları belirlemek içi toplantı yapacaklarını belirtti. Bundan sonraki toplantının Perşembe günü yapılacağını belirten Çelik, “Günaşırı bir araya gelerek, yine en son toplantıyı pazartesi günü yaparak, bu gündemleri eritmeyi düşünüyoruz. Bazen 2 konu tartışacağız, bazen 3 veya daha fazla tartışacağız. Netice itibariyle pazartesi günü son toplantıya ihtiyacımız olacak. Böylece gündemimizi sürdürmüş olacağız. Bizim açımızdan verimli bir toplantı oldu. Bugün tartışımız konu başlığından, dosyadan geriye bir şey kalmadı. Belirlediğimiz konu başlıkları çerçevesinde bütün başlıkları tüketmiş, herkes birbirinin karşılıklı olarak pozisyonunu görmüş oldu. Dolayısıyla bugünkü konu bizim açımızdan tartışma konusu olarak tamamlanmış oldu” dedi.

“SEÇİM BARAJIYLA İLGİLİ RAKAM KOMİSYONUN İŞİ DEĞİL”

Görüşmede seçim barajının gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Çelik, “Rakam olarak bir şey konuşmuyoruz çünkü bu daha sonraki aşama. Herhangi bir rakam üzerinde uzlaşma bu komisyonun işi değil. Bu komisyon, siyasi parti kanunundan, seçim kanununa kadar, baraj meseleleri bütün bunlarla ilgili değerlendirme yapıyor ama rakam olarak ‘şu rakam üzerinde anlaştık’ demek gibi bir şey bu komisyonun işi değil. Bu genel başkanlarla yapılacak toplantıda karar verilecek bir şey” ifadelerini kullandı.

Yüzde 10 barajıyla ilgili Başbakan Davutoğlu’nun da açıklama yaptığını hatırlatan Çelik, “Bu çerçevede kendi aramızda tartışıyoruz ama o kısmını rakam olarak karara bağlamıyoruz” dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 60 madde uzlaştığının anımsatılması ve bu konunun toplantıda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Çelik, “Bu geçici ve ara bir çözüm. Asıl hedef Türkiye’ye sivil ve yeni bir anayasa kazandırmak. Sivil siyaset eliyle yapılmış, yeni bir anayasa kazandırmak, 60 madde her an elimizin altında. Ama ayrı bir çalışma konusu esas hedef yeni anayasa buna nasıl bakmamız gerektiği. Bunda da zaten hemfikiriz. Türkiye’nin asıl hedefinin yeni anayasa olduğu” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SİSTEMİNDE ZIT GÖRÜŞLERE SAHİBİZ”

Başkanlık sisteminde hangi noktaya gelindiğinin sorulması üzerine Çelik, “AK Parti resmi görüş olarak bunu bildirdi. Reel politiğin imkanları içerisinde 7 Haziran sonrası çıkan tablo içerisinde bakmamız gerekiyor. Şuanda sistem tartışmasından ziyade, kuvvetler ayrılığı nasıl değerlendirmemiz gerektiği, yargı reformunun nasıl değerlendirmemiz gerektiği, diğer alanlar da. Onlar buna karşılar. Biz de daha önce anayasa Komisyonu’na söylemiştik zaten bu komisyonda korunuyor ama şuan reel politik durumla karşı karşıyayız. Bu konuda tabi ki zıt görüşlerimiz var. Ortak noktalar üzerinde nasıl uzlaşabiliriz enerjimizi oraya veriyoruz” dedi. (ANKA)