Artvin Meydancık-Parpat Vadisi'ndeki Hidro Elektrik Santralı projelerine karşı mücadele eden çevreciler, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın olumlu ÇED raporu verdiği santralın su...

Çevre ve Orman Bakanlığı"nın "olumlu" raporu verdiği, Artvin"in Şavşat İlçesi"ndeki Meydancık-Papart Vadisi"nde Cüneyt HES (Hidro Elektrik Santralı) projelerine karşı çevreciler mücadele etmeye devam ediyor.

Doğal hayatı olumsuz etkileyeceği sebebiyle çevrecilerin karşı durduğu Cüneyt HES Projeleri, üretim lisansı alındıktan sonra Bakanlık tarafından 17 Eylül 2009"da "olumlu" kararı verilmişti.

Santrallara karşı yöre tabiatını savunmak için kurulan Papart Dereleri Platformu"nun üyeleri 17 Kasım 2008"de, Meydancık-Papart Vadisi"nde geri dönülmez ekolojik sorunlar çıkaracağı ve yeterli sulama suyu bırakılması öngörülmediği gerekçesiyle Rize İdare Mahkemesi"nde dava açmıştı.

 

İHLAL İÇİN BİR DAVA DAHA AÇILDI

Rizeli çevreciler açtıkları davaya ek olarak "su hakları"nın ihlal edildiği gerekçesiyle bir dava daha açtı. Orman Bakanlığı"nın karar dayanağı olan Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu"nda (ÇED) belirlenen su haklarından, sulama suyu debileri hakkında belirlenen değerlerin çok az olduğunu söyleyen platform üyeleri, yöre halkı açısından yaşamsal öneme sahip olup kadimden beri kullanılan sulama kanallarının kapasitelerinin arazide herhangi bir tespit yapılmadan, gayri ciddi  tetkiklerle belirlendiğine işaret etti.

Platform üyeleri yaptıkları açıklamada, yöre halkının kurduğu dayanışma dernekleri olan, Mısırlı Köyü Kalkındırma Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ile Artvin İli, Meydancık Beldesi Yardımlaşma ve Kültür Derneğini Rize Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi"ne başvurarak, Cüneyt HES projelerinden etkilenen sulama kanallarının kapasitelerinin belirlenmesini talep ettiğini ve üniversitenin bu talebi uygun bulduğunu anlattı.

Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığı görevlendirdiği iki öğretim üyesinin, Şavşat Meydancık beldesinde ayrıntılı tetkikler yaptığının belirtildiği açıklamada, üniversitenin nitelikli incelemesiyle belirlenen sulama suyu miktarlarının, ÇED raporunda belirlenen miktarın çok üzerinde olduğuna dikkat çekildi. ÇED raporunda belirlenen "can suyu" miktarının gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara göre çok yetersiz olduğunu savunan Papart Dereleri Platformu üyeleri, açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

"Cüneyt HES projelerinin hukuksal mücadele ile engellenmesi için gerekli her adımı atmaya devam edeceğiz. Bu davanın yanı sıra; ÇED Raporu"na orman ekosistemine olan etkileri açısından olumlu görüş veren Orman Genel Müdürlüğü’nün görüşünün iptali talepli üçüncü davayı da yakında açacağız."