AKP ve CHP Cumhuriyetin kurul

AKP ve CHP Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana Yüce Divan'a sevk edilen bakanlar konusunda rekor kırdı. Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar toplam 12 Bakan Yüce Divan'a sevk edilirken, AKP ile CHP son bir ay içinde bir eski Başbakan ile 5 eski Bakan'ı Yüce Divan'a göndererek bir ilke imza attılar. Önceki gün gece geç saatlere kadar süren oturumda alınan karar ile Cumhuriyetin kurulduğu günden bugüne kadar bir Başbakan ve 17 bakan Yüce Divan'a sevk edilmiş oldu.

Meclis'te oylama öncesi birçok ilk yaşandı. Ersümer, 2.5 saat kürsüde kalarak bir rekora imza attı. Çakan ise 1.5 saat hakkındaki iddiaları yanıtladı. Ersümer ile Çakan'ın toplam dört saati aşan konuşması milletvekillerini ikna etmeye yetmedi. İki Bakan da Yüce Divan'a sevk edildi. Meclis'in aldığı karardan sonra gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Anayasa Mahkemesi'nin sonbaharda hakkında Yüce Divan kararı verilen Mesut Yılmaz ile diğer bakanların yargılamasına bakmaya başlayacağı bildirildi.

ERSÜMER'DEN KONUŞMA REKORU

Cumhuriyet tarihinde ilk kez eski bir başbakan Yüce Divan'a sevk edildi. Yılmaz ile Taner hakkında verilen Yüce Divan kararının ardından, eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan hakkındaki raporun görüşmelerine başlandı. Rapor hakkındaki görüşmelerin ardından ilk olarak eski Enerji Bakanı Cumhur Ersümer kürsüye çıkarak savunma yaptı. Ersümer, tam 2.5 saat kürsüde kalarak son yıllarda en uzun süre kürsüde kalma rekoru kırdı. Hakkındaki iddiaların asılsız olduğunu, kendisine yönelik suçlamalardan, daha önce yargılanan Enerji Bakanlığı bürokratlarının beraat ettiğini öne süren Ersümer, soruşturma komisyonunu siyasi davranmakla suçladı. Ersümer'in ardından söz alan Zeki Çakan'da, Ersümer gibi soruşturma komisyonunu siyasi davranmakla suçlayarak, kendisi döneminde ne ihale verildiğini, ne de herhangi bir anlaşmanın yapılmadığını öne sürerek, hakkındaki iddiaların yersiz olduğunu öne sürdü.

İKİ OYLAMA SONBAHARA KALDI

AKP ve CHP, sonbaharda ise haklarında soruşturma komisyonu kurulan Yaşar Topçu ve Koray Aydın hakkındaki roparları oylayacak. AKP ve CHP, şimdiden en çok eski bakanı Yüce Divan'a gönderen partiler olarak tarihe geçtiler.

MAHKEMEYE PERSONEL TAKVİYESİ

Meclis'in tatile girmeden verdiği Yüce Divan kararlarının ardından gözler yargılamayı yapacak Anayasa Mahkemesi'ne çevrildi. Alınan bilgiye göre, Yüksek Mahkeme sonbahardan itibaren yargılama işlemine başlayacak. Yüce Divan yargılaması yüzünden Anayasa Mahkemesinin iş yükü artacak. Bu yüzden Meclis'te kabul edilen bir kanun ile Anayasa Mahkemesi'nin geçici görevle diğer kamu kurum ve kuruluşlarından personel talep etme yetkisi verildi. Ayrıca Yüce Divan sıfatıyla yapılan çalışmalar sonuçlanana kadar personele fazla çalışma ücretleri iki kat ödenecek.

YÜCE DİVANA GİDENLER

23 Nisan 1920 tarihinden itibaren bugüne kadar toplam 12 Bakan Yüce Divan'da yargılandı. Bu bakanlardan 5'i yapılan yargılama sonucu beraat etti. 7 Bakan ise Yüce Divan tarafından suçlu bulundu. İşte bugüne kadar yapılan Yüce Divan'da yapılan yargılamalar sonucu verilen kararlar:

1-Bahriye eski Bakanı İhsan Bey (1928) : 2 yıl ağır hapis.

2- Ticaret eski Bakanı Ali Cenani (1928) : 1 ay hapis.

3- Bahriye Eski Bakanı Mahmut Muhtar Paşa (1929) : Devlette zarardan tazminat ödedi.

4- Gümrük Tekel Eski Bakanı Suad Hayri Ürgüplü (1947): Beraat etti.

5- Ticaret eski Bakanı Mehmet Baydur (1964): Beraat etti.

6- Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Hilmi İşgüzar (1981) : 9 yıl 8 ay ağır hapis

cezası aldı.

7- Gümrük ve Tekel Eski Bakanı Tuncay Mataracı (1981) : 36 yıl ağır hapis.

8- Bayındırlık Eski Bakanı Şerafettin Elçi (1982) : 2 yıl 4 ay hapis.

9- Bayındırlık Eski Bakanı Selahattin Kılıç (1982) : Beraat etti.

10- Devlet Eski Bakanı İsmail Özdağlar (1985) : 2 yıl hapis.

11. Bayındırlık eski Bakanları Sefa Giray : Beraat etti.

12. Bayındırlık Eski Bakanı Cengiz Altınkaya : Beraat etti.

ANKARA (BİRGÜN)