‘Yağmaya azmettirme’ suçundan,10 yıla kadar hapsi istendi BTP Genel Başkanı Baş’ın yurtdışına çıkışı yasaklandı

AKP’li olmayan bir tarikata daha operasyon

CAN UĞUR canugur@birgun.net @canugur1987

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş’ın “Yağmaya azmettirme” suçundan, 10 yıla kadar hapsi istendi. Mahkeme, dava kapsamında Baş’ın 3 milyon liralık mal varlığı üzerine tedbir koydu. Baş’ın yurtdışına çıkışı da yasaklandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2014 yılında başvuran Meral Eraslan, Baş’a eşi ile olan ticari ilişkisinden doğan zarar nedeniyle zorla çok sayıda boş senedi imzalayarak verdiklerini, adlarına kayıtlı gayrimenkullerin de ellerinden alındığını iddia etti. Mütalaada, Baş’ın liderliğini yaptığı cemaat yapılanmasının söz konusu olduğu, şikâyetçiler Mustafa ve Meral Eraslan’ın da cemaat ile mensubiyet ilişkisi içerisinde oldukları belirtildi.

Haydar Baş, Türkiye’de Kadirilik olarak bilinen tarikatın temsilcilerinden. Uzunca bir süredir Türkiye’de faaliyet gösteren özellikle Karadeniz bölgesinde ciddi faaliyet alanına sahip cemaat, yıllardır AKP’ye muhalif çizgisiyle öne çıkıyor. Dış politika konusunda da başından itibaren AKP’nin Suriye politikasına muhalefet eden Baş’ın Rusya’ya yakın çizgide olduğu da biliniyor. Ekonomi konusunda ise AKP ile ciddi fikir ayrılığına sahip olan Baş’ın ‘Milli Ekonomi Modeli’ diye bir modeli bulunuyor.

Tarikatlar meselesi
Baş’a yönelik operasyon yandaş medyanın Adnan Oktarcılara operasyonun ardından dile getirdiği ‘yerli ve milli olmayan cemaatler tasfiye edilecek’ argümanlarını akıllara getirdi. Hükümet desteğiyle ciddi kazançlar elde eden Oktar ve ekibine yönelik operasyonun ardından hükümete yakın kalemlerden Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni, ‘Yerli ve milli olmayan cemaatlerin tasfiye edileceğini’ net biçimde ortaya koymuş. gazetenin yazarlarından Hayrettin Karaman da bunu teyit eden analizler yapmıştı. ‘Yerli ve milli olmayan cemaatler’ dendiğinde ise AKP’yle yandaşlık ilişkisi kurmayan tarikatları anlamak gerekiyor. AKP’nin tarikat ve cemaat düzenine yönelik bir operasyon yaptığını söylemek eldeki verilerle mümkün değil. AKP’ye yakın tarikat ve cemaatler ihya edilirken AKP ile yolları ayrılan Adnan Hocacılar, Furkan Vakfı ve Haydar Baş ekibi tasfiye ediliyor.

Tasfiyelerin devam edeceğini tahmin etmek zor değil. AKP’nin daha önce başlattığı ve 24 Haziran seçimleri sonrası ivmelendirdiği süreç önümüzdeki günlerde hangi tarikatlara yönelecek bilinmiyor. Fakat AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarikatların kendisini baskı altına almasına yönelik önlem alacağı sıkça dillendiriliyor. AKP cephesinden yandaşların tarikatları görece eleştiren yazı ve tespitlerine ise tarikatların da ihtiyatlı yaklaştığı ve eleştirel bir tutum takındıkları konuşuluyor.

***

Yolsuzluk, vergi kaçırma, tehdit…

Tarikatlara yönelik operasyonlarda ilginç bir ayrıntı öne çıkıyor. Adnan Hoca’cılara da Haydar Baş ve ekibine yönelik operasyonlarda da ‘dolandırıcılık, gasp ya da vergi kaçırma’ suçlamaları yer aldı. Tarikatların birçoğuna bu ve benzeri suçlamalar yapılıyor. Bu suçlamaların hayata geçirilmesi ise ‘iktidarla girdikleri ilişkilerin bozulmasıyla’ mümkün oluyor. Tarikat ve cemaatlerin bu denli ‘yasadışı’ işlerle anılması kamuoyunun da sıkça tartıştığı bir konuyken bu ilişki ağının genişletilmesi ise AKP döneminde hiç olmadığı kadar yüksek düzeye ulaştı.