AKP Bartın Milletvekili Tunç, ‘İletim hattı termik santral için kurulmuyor’ iddiasında bulundu, Bartın Platformu 43 bin ağacın daha kesinleşmemiş HEMA Termik Santralı için kesileceğini belgelerle ispatladı

AKP’li vekil ağaç katliamını yalanladı, Bartınlılar belgelerle yanıtladı

BİRGÜN ANKARA

AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, ağaç katliamına yol açan elektrik iletim hattının, Amasra’ya yapılması planlanan termik santralla alakalı olmadığını savunmuştu. Tunç, “Bu hat HEMA Termik Santralı için yapılmamaktadır. Bartın Organize Sanayi Bölgesi ile Bartın’ın ilçe ve beldelerinin elektrik ihtiyacını karşılamak için yapılmaktadır. Bu hatta 43 bin ağaç kesilmeyecektir” diye konuşmuştu. Tunç’un bu yalanlanmasına Bartın Platformundan belgelerle yanıt geldi. Bartınlılar, HEMA Termik Santralının idari başvuru süreci tamamlanmadan çalışmalarına başlanan enerji iletim hattına karşı çıkıyor. Daha şimdiden en az 10 bin ağacın kesilmesine yol açan iletim hattı için Bartın Platformu 30 Kasım Pazar günü iletim hattı şantiyesinde eylem yapmış, çalışmaların durdurulması için yurttaşlardan dilekçeyle Bartın Valiliğine başvurma çağrısında bulunmuştu.

Projenin adı bile vekili yalanlıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne bildirilen ÇED Raporlarını anımsatan Bartın Platformu, yaptığı basın açıklamasıyla Tunç’un demecinin gerçekleri yansıtmadığını ortaya koydu. Projenin tam adının “380 kV Zetes-Amasra TES (HEMA) Enerji İletim Hattı Nihai ÇED Raporu” olduğunu belirten Platform, proje isminde Organize Sanayi Bölgesi isminin geçmediğini vurguladı. Nihai ÇED Raporunda projenin amacı olarak, “HEMA Termik Santralından çıkan enerjinin ZETES şalt sahasını kullanarak enterkonnekte sisteme dahil edilmesi” olarak geçtiğini anımsatan platform, kesilecek ağaç sayısına ilişkin spekülasyon yapılmadığını da yine ÇED Raporuna atıfta bulunarak ortaya koydu. Enerji iletim hattına ait Nihai ÇED Raporunun 85’inci sayfasında, proje sebebiyle kesilecek ağaç sayısıyla ilgili şu ibare yer alıyor: “Projenin tesisi sırasında yaklaşık olarak 43 bin adet orman ağacının kesileceği öngörülmektedir.” Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (TEİAŞ) tarafından hazırlanan raporda, projeden toplam 183 hektarlık orman alanının etkileneceği belirtilmekte.

Oradan geçmiyor bile
Platform, ÇED Raporundaki haritaların da Bartın Organize Sanayi Bölgesiyle alakasız olduğunu kamuoyuna duyurdu. İletim hattının Zonguldak Çatalağzı’nda bulunan ZETES Termik Santralı ile Amasra’da yapılmak istenen HEMA Termik Santralı arasına kurulmak istediğini belirten Bartın Platformu, “Hattın Organize Sanayi Bölgesine uzatılabilmesi için 17 kilometre uzunluğunda yeni bir hattın projelendirilmesi gerekmektedir. İddia edildiği gibi hat Zonguldak Çatalağzı ile Bartın Organize Sanayi Bölgesi arasına çekiliyor olsaydı, Amasra-Gömü üzerinden değil, Bartın’ın güneyindeki bir güzergâhtan geçerdi” açıklamasını yaptı.

‘Bakana değil Bartın’a karşı sorumlusun’
Bartın Platformu AKP’li Tunç’a da bir tavsiyede bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin Tunç’u yanıltmış olabileceğini belirten Platform, “Bizzat Bakanın kendisinin, Amasra’ya termik santral yapılması için hemşerisi olan şirkete ayrıcalıklar tanıdığını, fakat Sayın Tunç’un Bakan Taner Yıldız’a değil, Bartın-Amasra halkına karşı sorumlu olduğunu hatırlatmak istiyoruz” sözleriyle AKP’li vekile seslendi.