Erdoğan, “Dikey mimari şehirlere ihanet olur” dese de daha önce 261 metre yüksekliğindeki Sapphire’i yapan AKP Milletvekili Kiler’in şirketi, Beylikdüzü’ne her biri 40,5 metre yüksekliğinde, 12 katlı 8 blok inşa edecek.

AKP’li vekil dikey mimaride ısrarcı!
Görsel: BirGün

Uğur ŞAHİN

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan “Dikey mimariyle şehirlerimize ihanet etmiş oluruz. Rant hırsıyla ortaya çıkan dikey mimarinin bedelini yeterince ödedik” ifadelerini kullansa da AKP Milletvekili Vahit Kiler’in inşaat şirketinin İstanbul Beylikdüzü’nde 9 bloktan oluşan, 12 katlı inşaat projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurduğu açığa çıktı.

Kiler GYO A.Ş., ‘Referans Beylikdüzü’ projesi için bu yıl 28 Ocak’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu. ÇED süreci başlayan projenin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, AKP Bitlis Milletvekili Kiler’in şirketi, Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi’ndeki toplam 31 bin 319 metrekarelik alanda 9 bloktan oluşan inşaat yapacak. Sekiz bloğun her birinin yüksekliği 40,5 metre olurken Kiler GYO, ‘Referans Beylikdüzü’ isimli proje kapsamında ’709 konut ve 19 ticaret alanı’ inşa edecek. Toplam inşaat yapılacak alan 151 bin 880 metrekare olacak. Bir blok ise ‘sosyal tesis’ için kullanılacak.

‘GELİŞİM BÖLGESİ’

Şirket, projenin maliyetini 376 milyon 662 bin TL olarak açıklarken proje sonrası söz konusu alanda, 2 bin 34 kişinin yaşayacağını bildirdi. 19 adet ticaret birimde çalışacak kişi sayısı dahil edildiğinde bu sayının 2 bin 234’e yükseleceği kaydedildi. Ayrıca proje kapsamında 218 metrelik alan üzerinde bir adet havuz yapılacak. 2024 yılının Haziran ayında bitirilmesi öngörülen projede 734 araçlık otopark alanı de yer alacak. Dosyada, İstanbul’un son yıllarda öne çıkan gelişim bölgelerinden birinin Esenyurt ile Beylikdüzü hattı olduğu belirtilirken, “Proje sahasının yer aldığı Beylikdüzü ilçesi, metrobüs, metro ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yollarıyla gelişime açık konumdadır” denildi. Öte yandan dosyada Referans Beylikdüzü projesinin daha önce ‘868 adet konut ve 28 adet ticaret alan’dan oluştuğu, 2016 yılında ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı alındığı ancak tevhit yani birleştirme işleminin gerçekleştirilemediği için projenin revize edildiği de aktarıldı.

Kiler’in şirketi, geçen günlerde Beşiktaş’taki TBMM Milli Saraylar’a ait lojmanların bulunduğu araziye 293 konuttan oluşan ‘Referans Beşiktaş’ projesini inşa etmek için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ÇED başvurusu yapmıştı. Şirket, rantı yüksek arazide 10 bloklu lüks konutlar yapacak. Daha önce İller Bankası'na ait 13 bin metrekarelik araziyi satın alan şirket, söz konusu arazide de “Referans Kartal Tower Projesi”ni inşa ediyor.

DÖRT DÖNEMDİR AKP’DEN VEKİL

Kiler GYO, Kiler Holding A.Ş.’ye bağlı bir şirket AKP Milletvekili Vahit Kiler’in ailesine ait. 4 dönem AKP’den Bitlis milletvekili seçilen Vahit Kiler, Kiler GYO’da da Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak bulunuyor. AKP döneminde ‘yürü ya kulum’ denilen Kiler Holding, birçok sektörde faaliyetlerini sürdürüyor. Kiler GYO, İstanbul'un en önemli finans merkezlerinden birisi olarak gösterilen, 261 metre yüksekliğindeki Sapphire’i inşa etmişti. İçinde alışveriş merkezi, restoranlar, 54"üncü katında ise seyir terası olan Sapphire, Avrupa'nın Shard London Bridge'den sonra en yüksek 17’nci binası.