Aydın Büyükşehir Belediye başkanı Özlem Çerçioğlu’na yanıt veren AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı’dan itiraf gibi açıklama geldi. Posacı, "

AKP’li vekilden itiraf gibi açıklama: Aydın’da 160 okul çürükmüş!

NAMIK ALKAN

AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Aydın’daki okullarda yapılan karot testleri neticesinde yaklaşık 160 okul için güçlendirme kararı alındığını açıkladı.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun “Bütün okulların karot testlerini ücretsiz olarak Büyükşehir Belediyesi yapabilir. Bu konuda İl Milli Eğitim Müdürlüğü bir talepte bulunursa ben yapmaya hazırım” şeklinde yaptığı çağrıya yanıt veren AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı, açıklaması ile Aydın’daki okulların dayanıksız olduğunu itiraf etti. Posacı, Aydın’da eğitim-öğretime devam eden 160 okulun güçlendirmeye ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Hafta sonu yapılan CHP Aydın İl Kongresi’nde konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne seslenerek, talep edilmesi halinde Aydın’da ki okulların depreme dayanıklılığını ölçecek karot testlerinin belediyece yapılabileceğini ifade etmişti.

Çerçioğlu’nun Aydın İl Milli Eğitim Müdürüne seslenişine yanıt AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı’dan geldi. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Posacı, “Konuyla alakalı Sayın Başkanı ve Aydın Kamuoyunu bilgilendirmek isterim. Aydın İli’ndeki okullarımızın tamamına yakınının karot testleri zaten yapılmış olup bu testler neticesinde yaklaşık 160 okul için güçlendirme kararı alınmıştır. Milli Eğitim Bakanlığımız Aydın İl Müdürlüğümüz ile koordineli olarak çalışmalarını sürdürmekte olup, güçlendirme çalışmaları için ilimize ilk etapta 30 Milyon TL ödenek ayrılmıştır” dedi.

Güçlendirme projeleri tamamlanmakta olan okulların güçlendirme inşaatlarına 2019-2020 eğitim öğretim yılı sonunda aciliyet sırasına göre başlanacağını kaydeden Posacı, güçlendirilme gereksinimi olan okul binalarının güçlendirilmesinin iki yıl içinde tamamlanmasının planlandığını kaydetti.

BU OKULLAR HANGİLERİ?

AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı’nın itiraf gibi açıklamasından sonra herkesin aklına ‘Bu okullar hangileri?’ sorusu geldi. 160 okul arasında kaç ilkokul, kaç ortaokul veya lisenin olduğu bilinmiyor. AKP’li Posacı’nın açıklamaları Aydınlı velileri de endişeye sevk etti.

AKP Aydın Milletvekili Rıza Posacı’nın güçlendirme isteyen okulları açıklamasını isteyen veliler, “Bu okullar hangileri ise açıklasınlar derhal. Oraya evlatlarımızı gönderiyoruz. Risk altında olan okullar kapatılsın, başka okullara nakilleri yapılsın çocuklarımızın. Güçlendirme tamamlandıktan sonra yeniden o binalarda eğitim verilmeye başlansın” dedi.

KAROT TESTİ NEDİR?

Bitmiş binalarda betonarme karkas sistemin betonun sağlamlığını (mukavemetini) tespit etmek için yapılan test.