AKP'li Milletvekili Emine Zeybek'le evli olan emekli savcı Faruk Sarıoğlu, 'uyuşturucu davasında meslektaşına verilmek istenen rüşvete aracılık' iddiasıyla yargılandığı davada, 2 yıl 6 ay hapse çarptırıldı.

AKP'li vekilin eşine 'uyuşturucu rüşveti' davasında hapis cezası

AKP Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek'in evli olduğu eski savcı Faruk Sarıoğlu, uyuşturucu dosyasında rüşvet verilmesine aracılık etmekten 2 yıl 6 ay hapis cezası aldı.

Sözcü'den Veli Toprak'ın haberine göre, Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Sarıoğlu'na önce 6 yıl hapis cezası verdi, cezasını rüşvetin teşebbüs aşamasında kalması ve sabıkasız geçmişini göz önünde bulundurarak 2 yıl 6 aya indirdi.

Erzurum'da 2016 yılında düzenlenen operasyonda 1 ton 535 kilogram eroin ele geçirildi. 'Cumhuriyet tarihinde tek operasyonda ele geçirilen en büyük miktardaki eroin' olarak duyurulan operasyona ilişkin yürütülen soruşturmada, aralarında uyuşturucu madde ticareti yapan ve örgütün elebaşı olduğu iddia edilen Mehmet Zeki Fidan'ın da olduğu 6 kişi tutuklandı.

Tutuklama kararlarından bir hafta sonra Mehmet Zeki Fidan’ın avukatı Oktay Bağatır ve Nejdet Altan Erzurum’a giderek Savcı Faruk Sarıoğlu ile görüştü. Sarıoğlu bu görüşmeden sonra dosyaya bakan meslektaşını arayarak odasına çay içmeye davet etti. Sarıoğlu burada meslektaşının bu avukatlarla görüşüp görüşemeyeceğini sordu. Soruşturmayı yürüten savcı bu duruma tepki göstererek konuyu başsavcıya bildireceğini söyledi. Bunun üzerine Sarıoğlu, "Sen bunu kimseyle paylaşma. Boşuna beni de lekelersin. Ben zaten senin bu teklifi hoş karşılamayacağını onlara söyledim" dedi.

KONU YARGIYA TAŞINDI

İlerleyen günlerde Faruk Saroğlu meslektaşının odasına giderek söz konusu dosya hakkında bilgi almaya çalıştı. Daha sonra soruşturma savcısının şikayetiyle konu yargıya taşındı.

Faruk Sarıoğlu’nun yargılanmasına Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nde başlandı. Savcı Faruk Sarıoğlu’nun, "Görevinin ifasıyla ilgili bir işi yapması veya yapmaması için, doğrudan veya aracılar vasıtasıyla, bir kamu görevlisine veya göstereceği bir başka kişiye menfaat sağlamaya çalıştığı" belirtilerek 4 yıldan 12 yıla kadar hapsi istendi.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Sarıoğlu'na önce 6 yıl hapis cezası verdi, cezasını rüşvetin teşebbüs aşamasında kalması ve sabıkasız geçmişini göz önünde bulundurarak 2 yıl 6 aya indirdi.

Faruk Sarıoğlu hakkında yürütülen soruşturma devam ederken AKP’li vekil Emine Zeybek ile evlenmişti. Hakim ve savcılığın siyasetten uzak olması gerektiğini düşünenlerden olduğunu aktaran Sarıoğlu, emekli olmasının nedeninin yaptığı evlilik olduğunu savunmuştu.

İddianamede, söz konusu rüşvet teklifi şöyle anlatılıyor:

"Kardeş ben bu avukatların cep telefon numaralarını seninle konuştuktan sonra silip engellemiştim ama İstanbul'dan çok sevdiğim bir savcı arkadaşım vasıtasıyla yeniden bana haber gönderdiler. Senden tahliye etmeni ya da dava açmamanı istemiyorlar ama Saruhan kamyon şoförü ve Hacı diye 3 şüphelinin ifade tutanağını istiyorlar.

Onlar zaten önemli evrak değil, yarın öbür gün dava açıldığında gizliliği de kalkacak, senin verdiğin bile belli olmaz, karşılığında ne kadar ne istersen verecekler, benden onu iletmemi istedi, ben de bir anlamda elçiyim, elçi demek de kötü ama işte 2-3 defadır arıyor, ısrar ediyor.

Ben de sana söyleyeyim dedim, ya zaten bunu bana İstanbul'daki arkadaş böyle söyledi. İstanbul'da böyle şeyler çok yapılıyormuş, sorun bile olmuyormuş dediği için ben de sana ilettim…"