AKP’li Mehmet Muş’un Sivas Katliamı’na ilişkin, “O dönemde biz iktidarda yokuz, bize sorumluluk yüklenmeye çalışılıyor” sözleriyle ilgili BirGün’e konuşan CHP’li Altıok, “Adaletin tecelli etmesini engelleyenler sorumludur” dedi

AKP'li vekilin "Sorumlu değiliz" sözlerini yorumlayan Altıok: Sivas’a adaletin gelmesini engelleyenler sorumludur

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net @uugurs

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Muş’un TBMM’de tartışma yaratan, “Sivas Katliamı meselesi açıldı. O dönemde biz iktidarda yokuz. Fakat oradan bize bir sorumluluk yüklenmeye çalışılıyor” sözlerine ilişkin CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, BirGün’e konuştu. Sivas Katliamı’nda babası şair Metin Altıok’u yitiren Zeynep Altıok, katliamı gerçekleştirenlerin AKP döneminde kollandığını ifade ederek, katliamcıların hâlâ yakalanmadığını belirtti.

25 yıllık Sivas Katliamı davası sürecinin büyük bölümünün AKP iktidarı döneminde yaşandığına dikkat çeken CHP’li Altıok, “Yaşanan akıl almaz hukuksuzluklar karşısında tutum almayan iktidar; aksak yargılama sürecinde adil bir yargı ve aydınlanma sağlayıcı adımları atmaktan bilinçli olarak imtina etmenin yanı sıra, suçu hukuken sabit mahkûmları, mazlum ilan etti. Yakılanların hakkını değil, ateşe verenleri korudu kolladı” dedi.

Tüm önergeler AKP’lilerce reddedildi
Sivas Katliamı’na ilişkin verilen tüm önergelerin Meclis’te AKP’lilerin oylarıyla reddedildiğini altını çizen Altıok, “2009 yılından bu yana Toplumsal Bellek Platformu olarak Meclis’te tüm partilere eşit mesafede ziyaretler yaparak aktardığımız taleplerimiz CHP ve BDP/HDP aracılığı ile pek çok kez Meclis gündemine taşındı, araştırma ve kanun teklifi olarak getirildi. 2012 yılında ‘Sivas davası zamanaşımına uğramasın’ diye verdiğimiz önergeler de dâhil olmak üzere bu önergelerin tamamı salt AKP oylarıyla reddedildi. Önergeyi kabul etmeyenlerin arasında Sivas Katliamı sanıkları avukatları da vardı. Bugüne kadar hem faili meçhullerin araştırılması hem de insanlık suçlarının cezasız kalmaması amacıyla verdiğimiz önergeler, platform olarak görüşme talebimizi reddeden MHP tarafından dahi reddedilmedi. Ama tüm önergeler AKP tarafından 27 kere reddedildi” diye konuştu.

Katliam sanıklarının avukatları bakan oldu
Sivas Katliamı’nın sanıklarının avukatı olan Mevlüt Uysal’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olduğu hatırlatan CHP’li Altıok, “18 milyon nüfuslu İstanbul’un seçilmemiş ama bu iktidar tarafından atanmış belediye başkanının ‘mağdur’ olarak tanımladığı ve savunmaktan gurur duyduğunu açıkladığı katliamcılar ‘Kahrolsun laiklik’, ‘Şeriat isteriz’, ‘Kâfirleri yakın’ çığlıklarıyla 35 insanı ateşe vermişti. Bu belediye başkanı da dâhil olmak üzere sanık avukatlarının neredeyse tamamı, AKP iktidarında çok üst mertebelerde görev aldılar. Milletvekili, bakan oldular. Kilit bürokratik makamlara yerleştirildiler. Kadrolaşma süreçlerinde etkin oldular. Korkarım, Sivas adaleti gördüğünde, birileri yine kendilerince gerekli gördükleri zaman çıkıp ‘aldatıldık’ diyecekler” ifadelerini kullandı.


İktidarlar, devleti temsil eder
CHP’li Altıok, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Hatırlatmakta fayda var. İktidarlar, devleti temsil eder. Her iktidar ile birlikte milat sıfırlanmaz. Adalete kavuşmamış ne varsa, adaletin tecelli etmesini engelleyenler sorumludur.”