'AKP'li Yıldız, Suruç'taki sandıkları gezip blok oy kullandırtıyor' iddiası

HABER MERKEZİ

Türkiye sandık başına giderken Urfa'dan ciddi usulsüzlük ve tehdit haberleri geliyor.

Suruç ilçesinde geçtiğimiz günlerdeki silahlı kavgada adı geçen AKP milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız ve yakınlarının okulları dolaşarak AKP ve Erdoğan lehine blok oy kullandırttığı, oy kullanmaya gelen yurttaşları ve sandık görevlilerini tehdit ettiği iddia edildi.

Suruç’taki olaylarla ilgili BirGün'ün ulaştığı bölgedeki DBP'li bir yetkili, sabah erken saatlerde seçim çalışmalarına başladıklarını söyleyerek, ilçede yaşananları şöyle aktardı:

"Sabah erkenden çalışmalara başladık, Vali Ziya Çöker ilkokulunda ‘mühür kayboldu’ iddiası vardı. Sandık başkanı neye uğradığını şaşırmıştı. 1117 numaralı sandıkta ‘mühür birden kayboldu’ dedi. Sonra başka bir okuldan şikayet geldi, ‘pusulalar kayboldu’ dendi. Oraya yetiştik, orada da kargaşa var. Orayla ilgilenirken Suruç Gap Anadolu lisesinden mesaj geldi. 1044 numaralı sandıkta arkadaşımız darp edildi. Burnu kırıldı. Görevli değil oy kullanmaya gitmişti. Cep telefonunu gasp etmişler. AKP’li İbrahim Halil Yıldız ve adamları oyları kullanıyor, imzaları atıyorlar çıkıp gidiyorlar. Silahları göstererek herkese, oy kullanıyorlar. Suruç tüm merkezdeki okullarda gruplar halinde gezip oy kullanıyorlar. Halk oy vermeye gittiğinde görüyor ki pusula yok."

CHP Parti Meclisi (PM) üyesi Mehmet Ali Çelebi de, Urfa'da 30'a yakın köyde müşahitlerin baskıyla uzaklaştırıldığını paylaştı:

İYİ Partili Aytun Çıray ve Ümit Özdağ da twitter hesabından yaptıkları açıklamada, Suruç'taki ihlal iddialarıyla ilgili Urfa Valisi'ni açıklama yapmaya çağırdı:

"İPTALİNİ SAĞLAYACAĞIZ"

CHP'nin seçim güvenliği çalışmalarını yürüten Mehmet Ali Çelebi'den de Urfa'ya dair bir mesaj geldi. Çelebi, Kayıt altına aldıkları bazı usulsüzlükler olduğunu, bu sandıklarda iptalleri sağlayacaklarını bildirdi.

Çelebi, şu mesajı paylaştı: "Kayıtlarımız var, itirazlarımız hazır. Geçmiş seçimde sonradan mühür basılan ve videosu çekilen sandığı iptal ettirdiğimiz gibi bunların da iptalini sağlayacağız."

Suruç'tan çekilen videolar şöyle:

"CHP, URFA İÇİN YSK'YE BAŞVURDU"

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Urfa başta olmak üzere bir çok ilde yaşanan toplu oy kullanma ve müşahitlere saldırı olayları üzerine CHP, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Alınan bilgiye göre, CHP’nin dilekçesinde, müşahitlerin köylere sokulmaması ve toplu oy kullanımı olaylarına karşı YSK’nin önlem alması istendi. CHP’nin Urfa’da yaşananlar konusunda YSK’ye 4 ayrı başvuru yaptığı öğrenildi. CHP tarafından YSK’ye yapılan başvuru sayısının 10 olduğu ifade edildi. CHP’liler, Urfa’nın Eyyübiye ilçesinde henüz oy kullanma saati başlamadan bir sandıkta kullanılmış 100 oy tespit etti.

"İPTAL ETTİRİYORUZ"

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Suruç'taki sandıkların iptal ettirildiğini belirtti ve şunları söyledi: "Arkadaşlarımız bölgede bu sandıkları İPTAL ettiriyorlar. Sorun yok Şu ana kadar İPTAL sandıklar yaptırdık. Herkes işine baksın, sandıklarına odaklansın."

YSK: GEREKLİ ADLİ GİRİŞİMLERDE BULUNULMUŞTUR

YSK Başkanı Güven, Suruç'ta yaşanan 'toplu oy kullanma' iddiasıyla ilgili açıklamada bulundu.

Güven, "Suruç'taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur." dedi.

CHP'Lİ EMİR: VALİYLE KONUŞTUK

CHP Ankara milletvekili Murat Emir, Urfa'da merkezli gelen usulsüzlük iddiaları ile ilgili olarak Urfa Valisi Abdullah Erin'in kendilerine "elinden geleni yapacağını" söylediğini açıkladı:

BBC Türkçe'nin haberine göre, Emir, "Saldırıda bulunanların özel bir partiden olduğunu söyleyemeyiz. Oradaki tehlikelerden ötürü müşahitlerimizin bir kısmını sandıklardan geri çektik. Şu anda büyük ölçüde arkadaşlarımız görev başında. 4 bine yakın sandık var. Büyük bölümünde müşahitlerimiz var. 30-40 sandıktan tehditler üzerine müşahitlerimizi çektik. Valiyle konuştuk ve bize elinden geleni yapacağını söyledi." şeklinde açıklama yaptı.