AKP’liler yargı önüne çıkacak

NURCAN GÖKDEMİR nurcangokdemir@birgun.net

7 Haziran seçimlerinde yeniden parlamentoya giremeyen 150’den fazla eski milletvekili dokunulmazlıkları kalktığı için haklarındaki suçlamalardan dolayı yargı önüne çıkacak.

BirGün’ün edindiği bilgiye göre, 24’üncü yasama döneminde TBMM’ye bin 223 dokunulmazlık tezkeresi sunuldu. Bunlardan 175’i Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı, bazı milletvekillerinin de belediye başkanı seçilmeleri nedeniyle iade edildi.

TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, genel seçimin yapılmasının ardından yeniden parlamentoda yer almayacak milletvekillerinin dosyalarını ayırmak üzere çalışmalara başladı.

Dokunulmazlığı kalkan AKP’den 68, CHP’den 27, HDP’den 14, MHP’den 6 milletvekiline dosyaları incelenecek yeni milletvekillerinin eklenmesi ile toplam sayının 150’yi geçebileceği bildirildi.

BAĞIŞ DA YARGILANACAK
Yeniden milletvekili seçilmeyen, 17-25 Aralık sürecinde yöneltilen suçlamalardan dolayı AKP’lilerin oylarıyla Yüce Divan’a sevki engellenen Eski AB Bakanı Egemen Bağış da hakaret suçlamasıyla yargı önüne çıkacak. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik hakaret; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker görevi kötüye kullanmak, hakaret; Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de görevi kötüye kullanma ve imar kirliliğine neden olmak suçlamalarından yargılanacak isimler arasında yer alıyor. AKP’lilerin dosyalarında görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, Siyasi Partiler Yasası’na aykırı davranma, hakaret suçlamamaları da bulunuyor.

AKP Grubu’nda dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hakkında en fazla fezleke düzenlenen isim Vahit Kiler.

'TERÖR DOSYALARI'
Aralarında Özdal Üçer, Ayla Akat Ata ve Hasip Kaplan’ın da bulunduğu eski HDP milletvekilleri de hakkındaki dosyalarda daha çok terör örgütü propagandasını yapmak, suçu ve suçluyu övmek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik iddiası yer alıyor.