Türkiye ile BAE arasında imzalanması planlanan Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın TBMM’deki görüşmeleri sırasında AKP’lilerin, "BAE 15 Temmuz’un finansörüdür" suçlaması gündeme geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, CHP’li Çakırözer’in, "Elinizde bu yönde bilgi var mıdır?" sorusuna, "Elimizde bu yönde bir veri yok" yanıtını verdi

AKP’lilerin BAE açıklamaları Meclis'te gündem oldu: Dış politika 'baş döndürüyor'
Fotoğraf: Depophotos

Mustafa BİLDİRCİN

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu’nun son toplantısında, Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin anlaşma ile Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ele alındı. BAE ile karşılıklı ticaretin 25 milyar dolara çıkarılmasını hedefleyen anlaşmanın görüşmeleri sırasında Dışişleri Komisyonu Üyesi CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanlığı, MİT ve İçişleri Bakanlığı yetkililerine, "15 Temmuz’un finansörü BAE’dir" suçlamasını sordu.

AKP’li siyasilerin ve bürokratların 15 Temmuz’un BAE olduğu yönündeki açıklamalarını anımsatan Çakırözer, "Bakanlığınızda ya da diğer kurumlarda doğrudan-dolaylı istihbarat ya da bilgi var mıdır?” sorusunu yöneltti. Türkiye'nin çıkarlarına hizmet edecek bir anlaşmaya hayır demeyeceklerini belirten Çakırözer, "Ancak BAE ile ilgili daha iki yıl öncesine kadar bu iktidarın en tepesindekilerin bazı suçlamaları oldu. Şimdi bu ülke ile 25 milyar dolarlık anlaşmayı onaylarken bu iddialar doğru mudur, değil midir bilmek hakkımız" ifadelerini kullandı.

"İDDİALAR DOĞRU MU?"

Suçlamaların doğru olması durumunda, BAE ile herhangi bir anlaşmanın, "Kabul edilemez" olarak değerlendirileceğini vurgulayan Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eğer iddialar doğru değilse ‘Yok, bizim elimizde böyle bir bilgi yok. Bu dedikleriniz olmamıştır’ diyorsanız da o zaman bizim için önemli bir ülke, bölge için önemli bir ülke için bu ifadeler, bu yaklaşımlar niye kullanılmıştır? Kullanılması çıkarlarımız için doğru olmuş mudur, olmamış mıdır?"

"BAKANLIĞIN ELİNDE VERİ YOK"

Çakırözer’in sorularının ardından söz isteyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, "Spesifik açıklamalar hakkında elimde veri yok" dedi. Akçapar, şunları söyledi: "Dış politikamız ulusal menfaatler çerçevesinde ve o doğrultuda ilerletiliyor, buna çok özen gösteriyoruz. BAE’yle ilişkilerimizin olumsuz bir dönemden geçmesinden biz sorumlu olmadık. Spesifik açıklamalar hakkında elimde veri yok. İzahatım yeterli olmazsa belki ayrıca yazılı olarak dönebilirim. 2019 yılında değişen bölgesel koşullardan sonra BAE’nin ülkemize yönelik bir açılımı oldu, biz de bunu olumlu karşıladık, ilişkilerimiz buradan devam ediyor."

MİT’E YANIT İZNİ YOK

Komisyon'un AKP’li Başkanı Çağatay Kılıç, Çakırözer’in BAE’ye yönelik suçlamalar hakkındaki sorularının toplantının ilk bölümüne katılan MİT Başkan Yardımcısı ve İçişleri Bakanlığı yetkililerince de yanıtlanması yönündeki talebini ise kabul etmedi.