'AKP lobicilik faaliyeti için eski CIA Başkanı ile anlaştı'

ABD'li internet gazetesi The Intercept, AK Parti’nin lobicilik faaliyetleri için geçtiğimiz ay CIA eski Başkanı Porter Goss ile anlaştığını öne sürdü. Gazete, bu iddiasını yayımlamış olduğu ABD Adalet Bakanlığı belgelerine dayandırdı.

Cihan Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, ABD’de Türkiye adına lobicilik faaliyeti yaptığı ifade edilen Dickstein Shapiro danışmanlık firmasında görev alan Porter Goss, Türkiye ile özel olarak ilgilenecek. Goss, ABD Kongresi’nde ve Beyaz Saray’da Türkiye adına lobicilik faaliyetleri yürütecek.

YAPACAĞI GÖREVLER
The Intercept’in yayınladığı, ABD Adalet Bakanlığı tarafından Dış Temsilciler Tescil Yasası gereğince hazırlanan belgelerde yazılanlara göre eski CIA Başkanı Porter Goss’ın Türkiye için yapması gerekenler şunlar:

> Ticaret, enerji güvenliği, terörle mücadele çabaları ve Ortadoğu ile Avrupa’da bölgesel istikrarın sağlanması çabaları dahil Kongre’de tartışılan önemli konularda Türkiye-Amerika ilişkilerinin genişletilmesi ve güçlendirilmesi ile ilgili olarak danışmanlık sağlamak.

> ABD’li Kongre üyelerini ve Amerikan yönetimi yetkililerini Türkiye için önemli olan meselelerde bilgilendirmek.

> ABD yönetiminde veya Kongre’deki Türkiye için önemli faaliyetler konusunda Ankara'yı bilgilendirmek.

> ABD yönetiminde veya Kongre’de Türkiye için önemli olan meseleler konusunda ilerleme analizi hazırlamak.


23 Nisan 2015 tarihli sözleşme belgesinde ise “Bu hizmetler süresiz olarak devam ettirilecektir” notu düşüldüğü belirtiliyor.

Haberde ayrıca özellikle eski devlet yetkilileri ve Kongre üyeleri üzerinden lobicilik faaliyetlerine harcama yapmanın Ortadoğu’daki hükümetler için bir çeşit ‘alışveriş çılgınlığı’ haline geldiğine dikkat çekiliyor.