İzmir'in kurtuluşunun 100. yılında yüz binlerce kişinin buluşmasının AKP'de yarattığı panik sürüyor. Tunç Soyer'in 100 yıl önce işgalcilerle iş birliği yapan Saray yönetimini eleştirmesine bu kez de AKP'li Mahir Ünal tepki gösterdi. Ünal, "Yunan'a 'haddini bil' demesini beklediğiniz belediye başkanı kalktı, ecdadımıza dil uzattı." dedi.

AKP'nin 9 Eylül hazımsızlığı sürüyor: Belediye başkanı kalktı, ecdadımıza dil uzattı

AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 100 yıl önce işgalcilerle iş birliği yapan Saray yönetimini eleştirmesine tepki gösterdi.

Ünal, Kayseri Ali Dağı 360 Mesire Alanında düzenlenen Kahramanmaraşlılar Festivali'nde yaptığı konuşmada, bin yıldır bu topraklarda Selçukluyla, Osmanlıyla, Kurtuluş Savaşıyla kurulan genç Cumhuriyet'e yaslanarak konuşmanın öz güveni içinde olduklarını söyledi.

Ünal, Ege Denizi’nde bir gemiye dün taciz ateşi açıldığını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Şimdi bunu niye anlatıyorum. Şimdi İzmir'in kurtuluşunu kutlarken ne beklersiniz. Bir Türkiye Cumhuriyeti belediye başkanının, bir büyükşehir belediye başkanının şu duyguyla hareket etmesini beklersiniz. Mavi Vatan'ın mücadelesini veren bir Türkiye var, Doğu Akdeniz'de haklarını koruyan bir Türkiye var, diğer taraftan NATO'nun angajman kurallarını ihlal eden, düşmanca hareket içerisinde olan bir Yunanistan var, taciz ateşi açan bir Yunanistan var. Orada bir belediye başkanının, Kurtuluş Savaşı'nda bu mücadelenin önderliğini yapmış Mustafa Kemal Atatürk ile ve Atatürk'ün nutkunu okumakla övünen bir belediye başkanının kükremesini beklersiniz değil mi? Yunan'a karşı 'haddini bil' demesini beklersiniz değil mi? Ama ne oldu? Yunan'a 'haddini bil' demesini beklediğiniz belediye başkanı kalktı, ecdadımıza dil uzattı."

Şair Sezai Karakoç'un "Masal" diye bir şiiri olduğunu aktaran Ünal, şiirin Doğu'da yaşayan bir babanın bütün çocuklarını tek tek Batı'ya göndermesini ve onların kaybolmasını anlattığını söyledi.

Yedinci çocuğun Batılılara "Sizin tek bir numaranız var, o da insanı değiştirmek, ben değişmeyeceğim, benim kemiklerim kül olsa da ruhum değişmeyecektir" dediğini aktaran Ünal, "İşte biz Doğu'daki babanın yedinci çocuğuyuz kardeşlerim, biz değişmeyi kabul etmiyoruz. Biz bu topraklarda bin yıldan beri kimliğimizi, karakterimizi, ruhumuzu koruyoruz çünkü biz biliyoruz ki bu toprakların ruhunu ecdadımız inşa etti. Kayseri dediğinizde Alaeddin Keykubat'ı unutursanız, Alaeddin Keykubat'ın burayı gergef gergef işlediğini unutursanız, o ruhu unutursanız, Mimar Sinan'ı unutursanız, karakterinizi ve kimliğini unutursanız, Selçuklu'yu, Osmanlı'yı unutursanız, bu toprakların ruhunu unutursunuz." ifadelerini kullandı.