AKP'nin dediği oldu: 17-25 Aralık hâkim ve savcıları meslekten ihraç edildi

HSYK 2. Dairesi, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarına imza atan savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile Hakim Süleyman Karaçöl hakkında 'meslekten ihraç' kararı verdi. İhraç kararları 5'e karşı 2 oy çokluğuyla alındı.

Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

ZEKERİYA ÖZ: YAZIKLAR OLSUN BAĞIMLI HSYK'YA
Kararın ardından HSYK'ya jet hızıyla yanıt veren Zekeriya Öz, kararın yok hükmünde olduğunu söyledi. Twitter hesabından açıklama yapan Öz, "Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır. Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYKya" diye yazdı.

 

 

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILMIŞ, SORUŞTURMA BAŞLATILMIŞTI
AKP'nin büyük bir hukuksuzlukla 'akladığı' 17 ve 25 Aralık soruşturmalarına imza atan hâkim ve savcılara dava da açılmıştı. Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş hakkında 'görevi kötüye kullanma', hakim Süleyman Karaçöl hakkında ise 'görevi ihmal' suçlarından hazırlanan iddianameleri kabul etmişti. Hakim ve savcılar hakkında hapis cezası da isteniyor.

Soruşturmaların ardından sürülen isimler, HSYK tarafından görevden uzaklaştırılmış ve haklarında soruşturma başlatılmıştı. Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atanmıştı. Hakim Karaçöl ise İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakim iken, Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı'na hakim olarak atanmıştı. Kara, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atanmıştı.

İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili olan Zekeriya Öz ise operasyonların ardından görevden alınarak, Bakırköy Başsavcıvekili olarak atanmıştı. Ardından da Bolu'ya düz savcı olarak gönderilmişti.

AKP'nin 'bağımsız yargısı': 17 ve 25 Aralık savcılarına dava açıldı