İsrail saldırısının ardından toplanan Güvenlik Konseyi toplantısında Türkiye Temsilcisi İlkin, Konsey’e Libya’nın önerisi olarak gelen İsrail’i kınama ve derhal ateşkes önerisinin ABD’nin....

Türkiye BM Güvenlik Konseyi toplantısına katıldı. Libya"nın taraflara acil ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen başkanlık açıklaması metnine ve metnin ""başkanlık açıklaması"" şeklinde kabul edilmesine ABD"nin karşı çıkması üzerine toplantıdan herhangi bir sonuç alınamadı.
Geçen ekim ayında konseyin 2009-2010 dönemi geçici üyeliğine seçilen Türkiye"yi toplantıda temsil eden BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, yaklaşık 3.5 saat süren ve basına kapalı yapılan danışma toplantısının ardından Türk gazetecilerin soruları üzerine açıklamada bulundu.
Büyükelçi İlkin, konsey üyesi olarak katıldığı ilk toplantının Gazze toplantısı olduğunu, bunun resmi bir toplantı olmadığını, bir danışma toplantısı olduğunu belirtti. Büyükelçi İlkin, bu tür kapalı kapılar ardında yapılan toplantılarda genellikle "zeminin" hazırlandığını ve hassas konuların görüşüldüğünü söyledi. İlkin, aslında konseye üye seçilen Türkiye"nin BM Daimi Temsilcisi olarak ilk kez hafta başında konsey salonunda ve kamuya açık şekilde yapılacak bir konsey toplantısına katılmayı beklediğini ama bu toplantıdan önce bugün konseyin danışma toplantısı ihtiyacının doğduğunu, o yüzden acil toplandığını ifade etti.

BASIN AÇIKLAMASINDA ‘KİLİTLENME’
Gazze konusunda acil danışma toplantısının nedeninin İsrail"in kara harekatına başlaması olduğunu belirten İlkin, hükümetin de konuyla ilgili bir açıklama yaptığını ve açıklamada durumu çok net bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Konsey toplantısında ise Filistinlilerin Gazze"deki durumla ilgili olarak yeni bir açıklama yapılmasını ve bu açıklamanın "başkanlık açıklaması" olmasını istediklerini kaydeden İlkin, bu amaçla Libya tarafından konseye taslak bir metin getirildiğini belirtti. İlkin, "Biz Türkiye olarak, Libyalıların getirdiği bu metni gayet uygun bulduk ve bu metnin geçmesi için devreye girdik. Fakat içeriğinden ziyade bu metnin nasıl açıklanacağı sorunu ortaya çıktı" diye konuştu.
Konseyin daha önce bu konuda bir basın açıklaması yaptığını anımsatan İlkin, Libya"nın bu sefer de aynı düzeyde bir açıklama yapılmasını istediğini, ancak ABD"nin metnin bir basın açıklaması olarak çıkmasını istemediğini anlattı. Büyükelçi İlkin, toplantıda ABD"nin ancak konsey başkanının (Fransa dönem başkanı) basına bilgi vermesi şeklinde bir uygulamayı istediğini belirterek, "O noktada bir kilitlenme oldu" diye konuştu. İlkin, "Dolayısıyla metin, ortak Güvenlik Konseyi açıklaması (ister basın açıklaması olsun, isterse başkanlık açıklaması olsun) olarak kabul edilemedi maalesef" dedi.
Büyükelçi İlkin, bu durumu nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, "Bence bir kayıptır, bu son gelişmeler ve trajedi karşısında her halükarda bizim hiç olmazsa en asgarisi olan bir basın açıklaması yapmamız icap ederdi diye düşünüyoruz, olmadı, mümkün olmadı" diye konuştu.

D’ESCOTO: KONSEYDE REFORM GEREKLİ
Libya dünkü  toplantıda, konseyden Gazze"de taraflara acil ateşkes çağrısında bulunmasını isteyen bir başkanlık açıklaması metin taslağı sunmuş, ancak ABD bunu reddetmişti. Konsey kararları oy birliğiyle alındığı için toplantıda bir anlaşma sağlanamadı.
Toplantının ilginç bir yanı da BM Genel Kurul Başkanı 75 yaşındaki Nikaragualı rahip Miguel D"Escoto"nun gazetecilere konseye toplantıyı izlemek üzere geldiğini söylemesi oldu. D"escoto, Gazze"deki şiddetin sona ermesi gerektiğini belirterek, "Konsey işlevsiz bir duruma geldi, artık bir şeyler yapılmalı, BM Güvenlik Konseyi için reform gerekli" diye konuştu.
D"escoto, konsey toplantılarına sadece konsey üyeleri girebildiği için danışma toplantılarının yapıldığı salona girmedi ve BM"den ayrıldı.

***
Konsey nasıl görüş bildiriyor?
GÜVENLİK Konseyi, uluslararası güvenlik ve barışı ilgilendiren konularda "konsey kararı, başkanlık açıklaması ya da basın açıklaması" yaparak o konuyla ilgili karar alıyor ya da görüş bildiriyor.
Konseyin "kararları" bağlayıcılık niteliği taşırken, "başkanlık açıklamaları" ve "basın açıklamalarının" böyle bir özelliği bulunmuyor, daha ziyade konseyin görüşünü ortaya koyuyor.
Bugün yapılan Gazze toplantısında ise konsey, en az etkisi olan bir basın açıklaması bile yapamadı, sadece konseyin dönem başkanı Fransa"nın BM Daimi Temsilcisi Jean-Maurice Ripert, gazetecilere açıklamasında, konsey üyelerinin ateşkesin sağlanması ve insani durum gibi bazı temel konularda aynı düşündüklerini söyledi.
BM kulislerinde şimdi Güvenlik Konseyi"nin New York"a gelecek ve BM"de temaslarda bulunacak Arap dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmelerin ardından nasıl bir yol izleyeceği konuşuluyor.
Konseyin büyük olasılıkla hafta başında Gazze"deki durumu görüşmek üzere yeniden toplanması bekleniyor.

***
Türkiye neler umdu
ÖZELLİKLE Başbakan Erdoğan, “Son dönemde yükselen bir Türk diplomasisi”nden söz ediyor. AKP hükümetine göre, Türkiye’nin aktif bir dış politika izlemesine bağlı olarak bölgede önemi her geçen gün artıyor. Üstlendiği arabuluculuk, kolaylaştırıcılık gibi misyonlar dünya tarafından takdir ediliyor. Bunların yanı sıra ekonomik anlamda yaşanan dış ticaret patlaması ve siyasi anlamda AB’ye yakınlaşması Türkiye’yi ön plana çıkarıyor. BM geçici üyeliğinin de bu duruşu taçlandıracağına inanan AKP, BM Güvenlik konseyi ilk toplantısında  hayal kırıklığına da uğramış oldu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği"nden birşey çıkmayacağını anlamış olacak ki Erdoğan en üst düzey diplomat gibi Ortadoğa"da dolaşıyor.

***
Türkiye neler yaptı
» İstanbul"da 14-16 Haziran 2004 tarihlerinde gerçekleştirilen İKÖ toplantısında destek arandı. İKÖ"nün destek vaadi, daha sonraki dışişleri bakanları ve zirve toplantılarında da tekrarlandı.
» Ocak-Temmuz 2006 tarihleri arasında 30 ülke ve Ocak-Ağustos 2007 arasında 27 ülke Dışişleri temsilcilerince ziyaret edildi. Bu dönemdeki bütün Afrika, Pasifik, Karayip zirvelerine giden özel temsilciler, adaylık için kulis yaptı.
» 2007"de azgelişmiş ve küçük ada ülkelerinin kalkınması için hazırlanacak projelerde kullanmak üzere 15 milyon dolarlık bir fon oluşturuldu. Bu fonun
5 milyon doları özel olarak Pasifik ada ülkelerine ayrıldı.
» 200 bin kişinin ölümüne, 2 milyon kişinin yerinden olmasına neden olmakla suçlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer
El Beşir, Türkiye"de el üstünde tutuldu. Çankaya Köşkü"nde kendisi için 21 pare top atışı yapıldı. Sultanahmet Camii"nde namaz kılmak da dahil zengin bir program hazırlandı.
» 13 Mart"ta Saint Vincent ve Grenadinler"in başbakanı Ralph Gonsal Türkiye"ye geldi. 100 bin nüfuslu ve Karayip korsanları hikayeleri ile dev yolcu gemilerinin yanaştığı limanlarıyla ünlü ülkenin başbakanı Gonsalve, Başbakanlık"ta kırmızı halıyla karşılandı. İstanbul ve İzmir"de yoğun ve eğlenceli bir programla ağırlandı.
» Cook Adaları, Marshall Adaları, Tuvalu, Samoa, Fiji, Palau, Mikronezya, Kiribati, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu bakanları ve Pasifik Adaları Forumu"na tam üye diğer beş ülkenin üst düzey yöneticileri İstanbul"da ağırlandı.
» Marshall ve Cook Adaları ile diplomatik ilişki kurulması kararlaştırıldı.
» Senegal Cumhurbaşkanı Abdoulaye Wade 18-20 Şubat tarihlerinde Türkiye"ye geldi. Ankara sokaklarını donatan Senegal"in sarı kırmızı yeşil bayrağı, "PKK renkleri"yle aynı olduğu için Ankara polisinde heyecan yarattı.
» Gül, 13-14 Mart tarihlerinde Senegal"in ev sahipliğinde Dakar"da düzenlenen İslam Konferansı Örgütü 11. Olağan Zirvesi"ne katıldı. Gül"den önce Dakar"a giden Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eşi, Senegal"in geleneksel kıyafetlerini giyerek kameralara poz verdi.
» Vietnam"ın doğusundaki komünist ülkelerden Laos"un dışişleri bakanı ve başbakan yardımcısı Thongloune Sisoulith, bu ülke ile diplomatik ilişkiler kurulduktan tam 50 yıl sonra Ankara"ya gelen ilk Laos yetkilisi oldu. Sisoulith, Cumhurbaşkanı Gül tarafından da kabul edildi.
» Gül 20-25 Nisan"da Gana"da yapılacak Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı"nın (UNCTAD) 12. toplantısına katılmaya hazırlanıyor.
» Afrika ülkelerinde on yeni Büyükelçilik (Angola, Çad, Gana, Kamerun, Kotdivuar (Fildişi Sahili), Madagaskar, Mali, Mozambik, Nijer, Tanzanya) daha açılması kararlaştırıldı.
» Başbakan Tayyip Erdoğan, yaz aylarında Arjantin ve Şili"yi kapsayan bir Latin Amerika turuna hazırlanıyor.
» 2008 Ağustos ayında İstanbul"da Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi yapıldı.