AKP’nin duble yolla imtihanı

SEBAHAT KARAKOYUN- senyaprak@gmail.com
Isparta

akp-nin-duble-yolla-imtihani-48815-1.

Isparta’ya giderken hummalı bir yol çalışması dikkatimizi çekiyor. Kente ulaştığımızda anlıyoruz bu çalışmanın sırrını. Bu seçimde muhalefet, hizmet bakımından Isparta’ya çevre illere göre “üvey evlat” muamelesi yapıldığı gerekçesiyle yükleniyor AKP’ye. Muhalefet adayları her gittikleri yerde, 12 yıld

a kente 55 kilometre ilave yol yapılırken, komşu iller Burdur’a 218, Afyon’a

455 kilometre yol yapıldığını anlatarak başlıyor söze.

Konuştuğumuz yurttaşlar da bu kampanyanın etkili olduğunu AKP’yi yıprattığını belirtiyorlar. İktidar partisinin yeni isimler yerine iki dönemdir milletvekili olmanın yıpranmışlığını yaşayan Recep Özel ve Süreyya Sadi Bilgiç’i üçüncü kez aday göstermesi de biraz hoşnutsuzluk yaratmış.

CHP DE MHP DE İDDİALI
Isparta’da CHP’nin de MHP’nin de iddiası 2-1-1 olan milletvekili dağılımı tablosunda değişiklik yaparak birinciliğe yerleşmek. Konuştuğumuz yurttaşlara göre her iki partinin birinci sıra adaylarının Isparta’nın iki büyük ilçesinden olması hanelerine artı puan olarak geçiyor. Kentte belediyeyi elinde bulunduran MHP’nin birinci sıra adayı eski Vali Nuri Okutan Eğirdirli. Siirt, Sakarya, Trabzon, Şanlıurfa’da görev yapan Okutan, 2011’de kızağa çekilmiş.

CHP’nin birinci sıra adayı ise Yalvaçlı. DSİ Bölge Müdürlüğü yapan İrfan Bakır; baraj, gölet, sulama kanalları yapımı nedeniyle özelikle kırsal kesimde tanınan, sevilen eski bir bürokrat.

CHP'NİN EMEKLİ HESABI
CHP’liler Isparta’da kayıtlı 304 bin seçmenin 75 bininin emekli olduğuna dikkati çekerek, “iki ikramiye” vaadiyle onları, “1,5 TL’ye mazot” vaadiyle de çiftçilerin desteğini almakta zorlanmayacakları hesabını yapıyor.

CHP İl Başkanı Senai Demirkol, kentteki muhafazakâr seçmenin de CHP’ye mesafesini kıracaklarını anlatıyor. Kendisini anlatmayı pek sevmeyen birinci sıra adayı İrfan Bakır, “uzlaşmayı” önemsediğini belirterek, AKP ve MHP seçmeninden de oy alacağını
belirtiyor.

akp-nin-duble-yolla-imtihani-48816-1.

İNŞAAT USTASI ADAY
Isparta’da HDP’nin üç kez saldırıya uğrayan seçim bürosunu da ziyaret ettik. Doğu ve Güneydoğu’dan Isparta’ya göçen Kürtlerin yaşadığı Bağlar Mahallesi’ndeki seçim bürosunda konuştuğumuz birinci sıra adayı Mardinli Hazni Çelik, saldırılara rağmen 20 yıldır yaşadığı kentte kendilerini heyecanlandıran bir değişime tanıklık etiklerini anlatıyor. Yerel seçimlerde bini bulmayan oylarının Cumhurbaşkanlığı seçiminde 4 bini aştığına dikkati çekiyor HDP adayı ve ekliyor “Bu seçimde hedefimiz en az 10 bin oy.”

Seçim bürosundaki Mardinli, Bingöllü, Dersimli HDP seçmenlerinin yanı sıra Ispartalı Ali Çelik ile de konuşuyoruz. Kampanya için minibüsünü HDP’lilere kiralamış. Daha önce de aynı araçla Kürt tarım işçilerini taşıyormuş. İlk ve son oyunu 1998’de kullandığını ve MHP’ye oy verdiğini anlatıyor. Bu seçimde sandığa gidip gitmemekte kararsız. HDP’ye aracını kiraladığı için çevresinden tepki almadığını söylüyor ve ardından da “İşimizi yapıyoruz, ekmek parası kazanıyoruz” diye ekliyor.

***

TAŞLAR YERİNDEN OYNAYABİLİR
BİRGÜN - Burdur

akp-nin-duble-yolla-imtihani-48820-1.Burdur’dan Ankara’ya gönderilecek 3 milletvekilinin AKP, CHP ve MHP arasında paylaşılması bekleniyor.

Burdur’da bütün taşların yerinden oynamasının 7 Haziran genel seçimlerinde AKP’deki iç çekişmelerin muhalefete büyük avantajlar sağlama olasılığı büyük.

Burdur, üç dönemdir Ankara’ya AKP’den 2, CHP’den 1 milletvekili gönderiyor. Bu dönem işler farklı, AKP’li Milletvekili Hasan Hami Yıldırım’ın 17-25 Aralık operasyonlarında Gülen Hareketi’nin yanında durarak partiden istifa etmesi, birinci sıraya Burdur dışından bir ismin yerleşmesi, belediye başkanlığını 10 yıl sonra geri alan CHP’nin bir yılda önemli çalışmalara imza atması seçim sonuçlarını alışılmışın dışında farklılaştırabilir.

2011 seçimlerinde 42 bin oy alarak bir milletvekili çıkaran CHP’nin bu kez tahminlerin üzerinde bir artış sağlayarak 2 milletvekili çıkarma ihtimaliyle 2011 seçimlerinde 81 bin oy alan AKP’deki düşüşten MHP’nin faydalanarak bir milletvekili çıkarma olasılığı da çok yüksek. Burdur’da bir iddiası bulunmayan HDP ise seçim barajını geçmek için çalışıyor.

CHP AVANTAJLI
Tarım ve hayvancılıkla birlikte, memur ve emeklilerin yoğun yaşadığı Burdur’da, CHP’nin ekonomik vaatleri avantaj olarak görülüyor. 10 yılın ardından Burdur Belediye Başkanlığı’nı CHP’li Ali Orkun Ercengiz’in kazanıp başarılı çalışmalar yapması, adayları önseçimle belirleyip parti tabanında hareketlilik yaratması da CHP’nin Burdur’daki işini kolaylaştırıyor. Uzun yıllardır doktor eşiyle Burdur Devlet Hastanesi’nde görev yapan CHP’nin birinci sıra adayı Mehmet Göker’in halkla ilişkileri, 30 yılı aşkındır öğretmenlik yapan ve önseçimden sürpriz olarak çıkan ikinci sıra adayı Kadir Koç’un çevresinin genişliği, üçüncü sıradaki Eczacı Okan Kurd’un bölgesindeki tanınmışlığı CHP için avantaj.

AKP'DE İTHAL ADAY SIKINTISI
AKP’de ise 20 milletvekili aday adayı varken İstanbul 3’üncü Bölge Milletvekili Aday Adayı Reşat Petek’in birinci sıradan aday gösterilmesi, AKP’de kırgınlık yarattı. Şehir merkezinde oyunu sabitleyen MHP, köy köy gezerek kırsal kesimin oyunu almayı hedefliyor. HDP ise taşrada çalışmalarını sürdürüp Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş’ın aldığı 3 bin oyun biraz daha üzerine çıkmayı amaçlıyor.

BURDUR'UN BUCAK GERÇEĞİ
Burdur’un önemli seçmen kitlesini elinde tutan Bucak ilçesi, genel seçimlerde belirleyici rol oynuyor. Oylarını parti politikalarının yerine, ilçe çıkarları için değiştirebilen Bucaklı seçmenler, bu yıl AKP ve MHP’nin birer vekil çıkarmasını istiyor. AKP birinci sıra adayı Reşat Petek’in ailesi Bucaklı, MHP’de birinci sıra adayını Bucak’tan gösterdi. Bucaklı seçmen partilere bakmaksızın “3 vekilin 2’si Bucaklı olsun” düşüncesiyle AKP’nin 1 milletvekilinin yanında MHP’den de 1 milletvekilini Ankara’ya gönderebilir.

DOĞA TAHRİBATLARINA TEPKİ
Tarım ve hayvancılık alanında önemli bir kent olan Burdur’da, madencilik alanında gelişme çabası, doğal yaşamı büyük ölçüde bozduğu gibi, büyükbaş hayvanda süt verimini, tarım alanlarında arazilerin temiz toprak yapısını, sulamada ise kaliteyi düşürüyor. AKP bu katliama sessiz kaldı. CHP Adayı Mehmet Göker, Gezi Parkı Direnişleri başta olmak üzere birçok eylemde ön sıralarda yer aldı, müdahalelerde de geride durmadı. HDP ilk sıra milletvekili adayı Celal Çiçek de özellikle mermercilik yapılan alanlarda başlatılan eylemlerin içinde yer alıp Burdur Gölü Havzası’nda açılmak istenen mermer ocaklarına karşı dava açan bir aktivist. Her iki aday da doğa katliamlarının engellenip arazilerin tarım ve hayvancılık alanında geliştirilip Burdur’un verimli topraklarının heba edilmesine karşı çıkıyor.

***

ANTALYA ERDOĞAN'I YİNE KIZDIRABİLİR
SEBAHAT KARAKOYUN- Antalya

akp-nin-duble-yolla-imtihani-48821-1.Cumhurbaşkanlığı seçiminde İhsanoğlu’nun fark attığı Erdoğan’ı Antalya’nın bir kez daha kızdırması olası. AKP’nin güç kaybettiği Antalya’da CHP birincilik iddiasında. HDP de barajı aşarsa bir milletvekilini garanti görüyor.

Bir buçuk milyonu aşkın seçmeniyle 7 Haziran genel seçimlerinin önemli kentlerinden Antalya ile komşusu Isparta’ya ziyaretimiz sandık için geri sayım başladığı bir döneme rastladı. Pek çok kentte olduğu gibi bu iki ilde de seçim büroları ve partilerin il merkezleri dışında seçim heyecanını hissetmek güç olsa da nabız tutmaya çalıştık.

Parlamentoda 14 milletvekiliyle temsil edilen Antalya ilk durağımız. 2011 yılında birinci parti olan AKP’nin 6, CHP’nin 5, MHP’nin 3 milletvekili çıkardığı Antalya’da “7 Haziran’da sıralama değişebilir mi?” sorusuna yanıt aradık.

Partilerin oy oranı ve milletvekili dağılımına ilişkin tahminler farklı olsa da konuştuğumuz hemen herkes AKP’nin bu seçimden oy kaybıyla çıkacağını dile getiriyor.

CHP'NİN BİRİNCİLİK İDDİASI
CHP’li adaylar birbiri ardına çevre ilçeler arasında mekik dokurken, kent merkezinde de meslek odaları ve esnaf ziyaretleriyle kampanya yürütülüyor. CHP’nin önseçimde liste başı olan ve kentte “halkın doktoru” olarak ünlenen adayı Niyazi Nefi Kara ile bir ilçeden diğerine geçerken uğradığı kent merkezinde konuştuk. Kara, CHP’nin 5 olan milletvekili sayısını 6’ya çıkarmakta zorlanmayacağını 7 vekilin ise sürpriz olmayacağını söylüyor.

Partisinin ekonomik alandaki vaatlerinin seçmende olumlu karşılık bulduğunu anlatıyor Kara. CHP Eski Genel Başkanı Baykal da il örgütünün hazırladığı programa uyarak katılıyor kampanyaya. Akseki ve Korkuteli’deki seçim çalışmaları nedeniyle görüşemedik Baykal ile ancak üçüncü sıra adayı Çetin Osman Budak ayaküstü sohbetimizde, “Antalya’da bu seçimin birinci partisi tartışmasız CHP” diyor. Kontenjan adayı Budak’a göre partisi “ön seçim” ile fark yaratarak başladığı yarışta, vaatleriyle öne geçmiş.akp-nin-duble-yolla-imtihani-48825-1.

AKP KESENİN AĞZINI AÇMIŞ
Antalya’da seçime var gücüyle asılan AKP, merkezi kaynakların ötesinde yerel yönetimleri de seferber etmiş. Kent merkezinde yurttaşların “bat-çık” dediği katlı kavşak inşaatları tüm hızıyla devam ediyor. İlçelerde de durum farklı değil. AKP’li belediyeler seçmeni memnun etme yarışında. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan’ın liste başı olduğu Antalya’da adayların Erdoğan’a yakın isimler olması dikkati çekiyor. Antalya’da özellikle Alanya’da etkin olan Süleymancıların henüz kesin tavır açıklamadıkları belirtiliyor. Bağımsız aday Hasan Subaşı’nın da AKP’den oy alabileceğine işaret ediliyor.

7 Haziran’da AKP’den MHP’ye oy geçişi olması beklenirken bu partinin dört adayından üçünün Manavgat’tan olması da dezavantaj olarak değerlendiriliyor.

HDP'YE GÖRE 'BİR VEKİL' GARANTİ
HDP’nin İstanbul’dan gelen birinci sıra adayı Saruhan Oluç, barajı aşarlarsa Antalya’da bir vekilin garanti olduğunu ikinciyi de zorlayacaklarını söylüyor. Oluç, “Bizimle hiç ilişki kurmamış kişilerle karşı karşıya geliyoruz. Hem toplumsal ilişkilerde hem siyasal ilişkilerde normalleşme yaşanıyor” diyor. “AKP ile koalisyon yapar mısınız?” sorularıyla karşılaştıklarını anlatan Oluç, “Böyle bir şey olmadığını, Erdoğan’ı başkan yaptırmamakta kararlı olduğumuzu anlatıyoruz herkese. Amaç; dürüst, samimi, güçlü demokratik bir muhalefet odağı yaratmak” diyor. Aritmetiğin ortada olduğunu belirten Oluç, “HDP barajı aşmazsa en az 60 milletvekili bedavadan AKP’ye gider. CHP ve MHP seçmeni bu gerçeği görerek sandığa gitmeli. Her iki partinin bir iki puan daha fazla alması AKP’yi durduracak bir hamle değil. Tarihsel bir seçim; ya bu sultanı durduracağız ya da diktatörlüğe doğru gideceğiz” diyor.

GRAFİKLER: SELİM SÜSOY
YARIN: Bolu-Samsun