AKP'nin eski 'dost savcıları' görevden uzaklaştırıldı

AKP’nin bir dönem birlikte operasyonlara imza attığı ancak 17 ve 25 Aralık operasyonlarını yürütmeleriyle araları açılan Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç HSYK 2’nci Dairesi tarafından haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevlerinden uzaklaştırıldı.

Savcılar hakkındaki soruşturma tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilip edilmeyeceklerine karar verilecek.

AKP’nin ‘süper savcısı’ olarak bilinen Öz, Ergenekon ve 17 Aralık soruşturmalarını yürütmüştü.

Muammer Akkaş, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç ise 17 Aralık soruşturmasını başlatmış ancak AKP tarafından dosyadan el çektirilmişti. Üç isim de önce görevden el çektirilmiş ardından sürülmüştü.

Bu isimlerin 17 Aralık dosyasından alınmasının ardından AKP'ya yakın savcılar dosyaya atanmış, şüpheliler bu savcılara ifade vermiş ve beklendiği üzere yolsuzluk soruşturmaları takipsizlikle kapatılmıştı.

Savcıların ihraçlarının talep edilmesi şöyle gerekçelendirildi:

>> Zekeriya Öz, Dubai tatilinin parasını yolsuzluk operasyonuna adı karışan işadamı Ali Ağaoğlu'na ödetti ve kanunsuz imar değişikliği taleplerini hayata geçirdi.

>> Celal Kara, 17 Aralık operasyonu sırasında gözaltına aldığı kişilere savunma hakkı vermedi. Buna delil olarak Zafer Çağlayan'ın oğlu salih Kaan Çağlayan'ın ifadesinin dört dakika, Muammer Güler'in oğlu Barış Güler'in yedi dakika ve eski Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir'in ise 14 dakika sürmesi gösterildi.

>> Mehmet Yüzgeç 17 Aralık operasyonunda somut bilgi ve belge olmadan gözaltı işlemi uyguladı ve şüphelilerin malvarlıklarına el koydu. Yasanın değil, polisin inisiyatifiyle soruşturma yapmakla suçlanan Yüzgeç, arama ve gözaltı işlemi sırasında üstlerine bilgi vermemekle suçlandı.

Soruşturmadan el çektirilen Akkaş hakkında ayrı bir soruşturma yürütülmüş ve meslekten ihracı talep edilmişti.

ÖZ'DEN İLK TEPKİ: BENİM İÇİN ŞEREFTİR

Görevden uzaklaştırma kararına tepki gösteren Öz ise sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklama yaptı. Öz, "Milletimin hakkını hırsıza yolsuza yedirmediğim için verdiğim mücadele sonucunda sürülmem ve görevden alınmam büyük bir şereftir" şeklinde tweet attı.

Karara itiraz edeceklerini söyleyen Savcı Akkaş “Daha önce bu konuda dilekçe vermiştim. Müfettişlerin tarafsızlığını yitirdiğini, deliller toplamadıkları yönünde dilekçe vermiştim” dedi.