AKP’li Menemen Belediyesi ile Belediye İş arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. Belediye, Meta-Su’daki 1200 işçiye yüzde sıfır zam dayatması yaptı. İşçiler, “Grevse grev, eylemse eylem” dedi.

AKP’nin gözünde işçinin değeri sıfır

Aycan KARADAĞ

AKP’li Aydın Pehlivan’ın başkan vekili olduğu Menemen Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında gerçekleşen toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinde sonuç alınamadı. Yaklaşık 3 ay önce başlayan TİS görüşmelerinde gelinen noktada arabulucu sürecinde sona gelinirken, sendika ve belediye arasında uzlaşı sağlanamadı. Belediye İş Sendikası İzmir Çevre Belediyeler Şubesi Başkanı Cumali Akay, işçiye verilen değeri kabul etmediklerini söyledi.


Süreç hakkında bilgi veren Akay, “Hem Meta-Su hem belediye olarak iki ayrı sözleşme bulunuyor. Hem kadrolu hem sözleşmeliler var. Meta-Su’da bin 200 kişiye şu anki asgari ücreti teklif ettiler. Yüzde 0 zam dayatması var. Belediyede de 3 tane ayrı maaş kategorisi var. Asgari ücretin altında kalan kategoriyi asgari ücrete çektikten sonra 280 kişi olan bir kategoriye 30 TL zam, diğer 250 kişi olan kategoriye 300 TL zam, 10 yıl üstü ibaresi olan en üst kategoriye de 1000 TL zam teklif edildi” diye konuştu.

İŞÇİNİN SENDİKAL HAKKINI KALDIRIYORLAR

Akay, sendikal hiçbir kazanç olmadığı gibi işçinin bazı haklarının kaldırılmaya çalışıldığını söyleyerek, “Belediye bünyesindeki arkadaşların izin parası adı altında sözleşmeyle kazanılmış hakları var. 1 aylık yüzde 75 civarı olarak izin parası alıyorlar. Bu ibareyi kaldırmaya çalışıyorlar. Asgari Geçim İndirimi (AGİ) zaten kayboldu. Geçen seneki maaşlar asgari ücretin üstünde alırken bu sene iki kategori asgari ücretin altında kaldı. Asgari ücreti ekleyip üzerine zam yapmadılar var olanın üzerine bin 400 TL gibi bir rakam tebliğ ettiler. Bunu brüte vurduğumuzda 1000 TL’ye tekabül ediyor” dedi.

GREV ÇANLARI

Son olarak Akay, şunları kaydetti: “Belediyenin şu anki tavırlarıyla uzlaşmak çok zor gözüküyor. Toplamda 3 aydır müzakere ediyoruz. Sağlıklı bir ortam yok. Perşembeden sonra grev sandığı isteyeceğiz, arkadaşları greve çağıracağız. Çoğunluğu sağlayacağımıza inanıyoruz. Bu şekilde devam ederse anlaşmamız çok zor. Makul bir şekilde anlaşmak istiyoruz. Talebimiz makul bir teklifle gelmeleri. Biz bu sözleşme üzerinden zaten istişare ederiz. Çünkü biz komiteler kurduk. Taslağın başlangıcından sonuna kadar komiteyle koordineli gittik. İşverenin verdiği en ufak teklifi bile işçi arkadaşlarımızla konuştuk.
Arkadaşlarımızdan gelen cevap ise ‘asla kabul etmeyin’ şeklinde oldu. Yaşanabilir insanca bir sözleşmeyle gelseler kabul ederdik. Ama verdikleri rakamlar yaşanabilir boyutlarda değil. Ülkedeki enflasyon bu haldeyken verilen rakamlar insanca değil. Tüm haklarımızı kullanacağız. Grevse grev, eylemse eylem.”