AKP’nin ‘Hayır’ planı: ‘Evet’ çıkana kadar devam!

YAŞAR AYDIN - @yasaraydinnn
yasaraydin@birgun.net

Erdoğan, referandum sürecinin son düzlüğünde ‘Evet’ cephesinin tek sürükleyicisi durumuna geldi. Sadece onun konuştuğu meydanlar doluyor. Bu durum o kadar net ki meydanların boş kalmasından korkan AKP Kayseri İl Örgütü, Erdoğan’ın mitinge katılmayacağının bilinmesine rağmen son gün üyelerine çektiği telefon mesajında “Cumhurbaşkanımızın katılımıyla” ibaresini koymak zorunda hissediyor.

Erdoğan dışında bir başka kesim daha televizyon aracılığı ile ‘Evet’ propagandasına dahil oldu. Bu kesim halkın vergileri ile toplanan paralardan yüksek maaşlarını ceplerine indiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanları.

Onlar yazdı onlar anlatıyor
Anayasa paketi önümüze geldiği ilk andan itibaren yazdığımız konuştuğumuz bir şey vardı ki o da paketin Saray’ın ihtiyaçları gözetilerek Saray’da kotarıldığı idi. Erdoğan, Saray’da danışmanları ile yazdığı anaysa metniyle halkın karşısına çıktı. Referanduma sayılı günler kala danışmanlar bir kez daha sahada. Danışmanlar televizyon ve gazeteler aracılığı ile ‘Evet’ propagandası yapıyorlar. Erdoğan, “kendi yazdıkları metni en iyi onlar savunur” anlayışıyla olsa gerek danışmanlarının televizyon ve gazetelerde ayrıcalıklı yer bulmasını sağlıyor.

7 Haziran’ın ardından ülkeyi 1 Kasım seçimlerine sürükleyen Saray’ın referandum planı da farklı değil. ‘Hayır’ çıkarsa başkanlık için yeni çabalar gündeme gelecek

‘Evet’e ayrı ‘Hayır’a ayrı senaryo
Danışmanların gazete ve televizyonlardaki demeçlerinden anlıyoruz ki Saray’da referandum sonuçlarına göre ayrı ayrı senaryolar şimdiden konuşulmaya ve hazırlanmaya başlanılmış durumda.

‘Evet’ çıkması durumunda seçim ve siyasi partiler yasası olmak üzere çeşitli değişiklikleri süratle Meclis’e getirmek ilk işleri olacak. 2019 yılını beklemeden yapılacak bir erken seçimin tüm yasal hazırlıklarına başlanıldığını hem Erdoğan’ın hem de danışmanlarının açıklamalarından anlıyoruz. Daha dün televizyona çıkan AKP kurucularından ve eski milletvekili, yeni başdanışman Reha Denemeç, ‘Evet’ sonrası yapılacak yasal değişiklikleri detayları ile anlattı. Sanırız birçok AKP’li de bu konulara dair tasarrufları ilk kez dün televizyondan öğrendi.

Hayır’a iki aşamalı senaryo
Yine danışmanlardan aldığımız bilgiye göre halkın ‘Hayır’ demesi çok bir şeyi değiştirmeyecek.

Çok dillendirilmese de referandumda ‘Hayır’ çıkması durumunda atılacak adımlar konusunda da bir çalışma yapılmış görünüyor. Habertürk gazetesine konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’dan öğrendiğimize göre referandumda ‘Hayır’ tercihinin kazanması sadece başkanlığı geciktirecek ama engelleyemeyecek. Uçum, açıkça yeni bir takvim ve içerikle başkanlık gündemine devam edileceğini ifade ediyor.

Kendi sözcükleri ile öncelikle halkın itiraz ettiği noktalardan başlayarak süreç yeni baştan işletilecek. İlk adımla birlikte halkın yanlış bir tercihte bulunduğunun kavratılması için çalışmalarda bulunulacak. Bu konuda AKP’nin en uzman isimi Burhan Kuzu. 7 Haziran seçimleri sonrası misyonuna uygun bir dili şimdiden kullanmaya başladı. Tehdit ve daha sonrasında rıza üretmeye dönük hamleler olacak.

Sonra sıra zaman kaybetmeden Erdoğan’ı başkan yapacak hamlelerin dizilmesine gelecek.

Başkan yardımcısı mı olacaklar?
Danışmanların ekranlara ve gazete sayfalarına bu denli egemen olmaları ve neredeyse her konuda görüş belirtmeye başlamaları ile birlikte Ankara kulislerine yeni bir dedikodu malzemesi de vermiş oldular. Kulislerin yeni gündemi başdanışmanlardan hangi isimlerin olası bir ‘Evet’ sonucu sonrasına başkan yardımcısı görevine getirileceği. Yine Ankara kulislerine göre Erdoğan bu konuda çok cimri davranmayacak. Bugün ortalıkta dolaşan ‘jöleli’ dahil birçok ismin başkan yardımcılığı beklediği konuşuluyor. Bu kadar da olmaz denilebilir. Ama son bir haftaya bakınca da danışmanlıktan başkan yardımcılığına uzanmak isteyen çok fazla ismin olduğunu söylemek mümkün sanırım.