12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin yıldönümünde pek çok demokratik kitle örgütü ve siyasi parti açıklama yayımladı. Açıklamalarda, darbenin fiili olarak sürdürüldüğü belirtildi

AKP’nin temellerini 12 Eylül darbesi attı

12 Eylül 1980’de yapılan kanlı askeri darbe lanetle anıldı.12 Eylül’ün 39 yıldır AKP iktidarıyla sürdüğünü söyleyen demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler, darbeyle birlikte Türkiye’nin emperyalist güçlerin istediği rotaya girdiğini vurguladı.


Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Merkezi Yürütme Kurulu, yayımladığı açıklamada 12 Eylül askeri darbesine karşı idam sehpalarında, işkencelerde, kırlarda ve kentlerde katledilenleri selamladı. Amerikancı faşist darbenin açtığı karanlık yolun ülkeyi bu hale getirdiğini vurgulayan ÖDP, “Şimdi karanlık yüzleri bir bir ortaya çıkan tarikatları-cemaatleri toplumun başına musallat ettiler. Gerici akımları güçlendirerek, Türkiye’nin faşist bir din devletine doğru dönüşümünün temellerini attılar” dendi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “12 Eylül’ün açtığı karanlık yol, şimdi kimsenin memnun olmadığı bu çürümüşlüğü yarattı.Eylüllere sığmayan milyonların yolu Haziranlardan geçerek sokakları dolduran büyük bir umut oldu.”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel sosyal medya hesabından 12 Eylül Askeri Darbesini lanetledi. Özel, şu paylaşımı yaptı: “12 Eylül darbesiyle bu ülkede işkenceler, idamlar, gözaltında kayıplar, büyük acılar ve travmalar yaşandı. Ne yazık ki 39 yıl içinde 12 Eylül 1980’i gerçekleştirenler ve bu acıların failleri hakkında gerçek bir yargılama yapılamadı, gerçek bir yüzleşme yapılamadı.”
İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi ve Ankara 78’liler Girişimi, 12 Eylül askeri darbenin 39’uncu yıl dönemi dolayısıyla yaptıkları açıklamada, darbede yer alanlara yönelik yargılama yapılsa da etkili bir çözüme ulaşılamadığı belirtildi. Açıklamada, “Cezasızlık politikası sonucunda darbeci zihniyet devam etti. Gerçekleştirilen askeri darbe ülkemizde çok ağır insan hakları ihlallerine yol açtı” dendi.

HAKLAR HÂLÂ GASP EDİLİYOR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ise “12 Eylül askeri darbesi öncelikle işçi sınıfının gücünü kırmaya, haklarını gasp etmeye yönelik bir sermaye saldırısıydı. İşçi düşmanı politikalar 12 Eylül ile hayata geçirildi” diye konuştu.
Çerkezoğlu, “Darbeciler işçi sınıfının gücünü kırmak ve haklarını gasp etmek amacıyla esas olarak DİSK’i hedef almıştır. Cunta mahkemeleri DİSK’in kapatılmasını ve 78 yöneticisinin idamını istemiştir. DİSK üyesi İlerici Deri-İş Sendikası genel başkanı Kenan Budak, polis tarafından vurularak öldürülmüştür” şeklinde konuştu.

HESABI SORULMADI

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Yürütme Kurulu yaptığı açıklamada, “12 Eylül’ün hesabı sorulmadığı ve sorumluları cezalandırılmadığı için, ülkemiz 15 Temmuz’da ‘Yeşil Kuşak Projesi’ çerçevesinde devlet fideliğinde büyütülen güçlerin organize ettiği yeni bir askeri darbe ile karşı karşıya kalmıştır” dendi.
Darbe mekaniğinin devam ettiği aktarılan KESK açıklamasında, şöyle söylendi: “15 Temmuz’dan bu yana aralarında 4 bin 271’i konfederasyonumuza bağlı sendikaların üyesi olmak üzere on binlerce kamu emekçisi ihraç edilmiştir. AKP+MHP ittifakının anti-demokratik, tekçi, otoriter, laiklik ve emek karşıtı faşizan uygulamaları 12 Eylül ve sonrası iktidarların devamı niteliğindedir.”

HDP ise sosyal medya hesabından, “12 Eylül Darbesi’nde insanlık dışı zulümleri 5 No’lu Cezaevi’nde yaşayan Diyarbakır, bugün Kayyım Darbesi ve yapılan uygulamalarla o günlere döndürülmek isteniyor. 12 Eylül zihniyetiyle Kayyım Darbesi yapanların ülkemizi cezaevine çevirmesine izin vermeyeceğiz” paylaşımını yaptı.