Türkiye’de yaşanan sürece ve AKP’nin politikalarına dış basından da tepkiler gelmeye devam ediyor.

Türkiye’de yaşanan sürece ve AKP’nin politikalarına dış basından da tepkiler gelmeye devam ediyor. Washington Times ve Le Monde gibi yayın organlarında Türkiye’de sürmekte olan davaların seyri ciddi biçimde eleştirildi

Adalet ve Kalkınma Partisi(AKP)’nin son dönemdeki uygulamaları ve Türkiye’de yaşanan süreç Washington Times ve Le Monde gibi dünya basınının önde gelen yayın organları tarafından da eleştirildi. Türkiye’de Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da yargılandığı KCK Davası’nın seyri Le Monde’da 50’ye yakın akademisyenin imzaladığı bir makaleyle protesto edilirken Washington Times’ta yayımlanan bir makalede Türkiye’de yaşanan durum tanınmış romancı George Orwell’in 1984 romanında yaşananlara benzetildi.

-Le Monde gazetesince 50 kadar akademisyen ve araştırmacı imzasıyla yayımlanan makalede Türkiye’de “özgürlüklerin yaygın biçimde hapsedildiği” ifade edildi.

-Prof. Dr. Büşra Erşanlı gibi binlerce öğrenciye “Kafka vari suçlamalar”ın yöneltildiğini, düzinelerce gazeteci ve yayıncının tutuklu bulunduğu belirtilirken “Türkiye’de özgürlük yolu giderek daralıyor. Avrupa, acil olarak bu gerçeği görmeli” sözleri de kullanıldı. İstanbul’da Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da yargılandığı dava başlarken Fransa’da 50 kadar akademisyen ve araştırmacı imzasıyla Le Monde gazetesince yayımlanan makalede “Türkiye’de özgürlüklerinin yaygın biçimde hapsedildiği” ifade edildi.0“Binlerce öğrenci hakkında da Kafka türü suçlamaların getirildiği” savunulduğu makalede, “Türkiye’de özgürlük yolu giderek daralıyor. Avrupa, acil olarak bu gerçeği görmeli” sözleri de kullanıldı.

“KAFKAVARİ SUÇLAMALAR VERİCİ”

İmzacılar, Prof. Büşra Erşanlı hakkında getirilen suçlamaları sıraladıktan sonra “Bu tür Kafka vari suçlamalar”ın, binlerce öğrenciye yöneltilmesinin de çok kaygı verici olduğunu belirtirken halen 771 öğrencinin ile düzinelerce gazeteci ve yayıncının cezaevinde bulunduğunu da yazdı.
Bir uluslararası haber ajansını kaynak gösterilerek dünyada terörle suçlanan tutukluların üçte birinin Türk cezaevlerinde bulunduğu da iddia edildi ve Türkiye’de araştırma özgürlüğünün de kısıtlandığı savunuldu.
W.T: “BÜYÜK BİRADER TÜRKİYE’DE”
ABD gazetesi Washington Times’da yayınlanan Luke Montgomery imzalı, “Büyük Birader, Türkiye’yi yine ziyaret ediyor” başlıklı makalede, “Eğer bir insan hakkı aktivistseniz zaman her zaman 1984’tür. 4 Temmuz 1984’ü hatırlamak için güzel bir gündür” diyerek gazeteci Ahmet Şık’ın 3 Temmuz’da çıkan “Pusu- Devletin Yeni Sahipleri” kitabına dikkat çekti.
Luke Montgomery, “Pusu-Devletin Yeni Sahipleri kitabı, 3 Temmuz’da yayınlandı ve bu kutlamak için çok boş zamanı olan ve adalet duygusu zayıflamış bir savcı, Silivri’ye yeni bir iddianame sunarak Şık’ı 'tehdit ve kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret etmek' gerekçesiyle suçladı” dedi. ABD’de politikacılara hakaret edenlere dava açılmadığını hatırlatan Montgomery, “Belli ki bir yıl hapis Şık’ı boyun eğmeye zorlayamadı” derken Fazıl Say’ın da İslam’a hakaret ettiği için soruşturmayla karşı karşıya kaldığının altını çizdi.