Adli Tıp Genel Kurulu, kanser hastası Güler Zere'yi mahkûm hücresine hapseden Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu raporuna yapılan itirazı...

AYSEL KILIÇ-ZEYNEP KURAY

Adli Tıp Genel Kurulu, kanser hastası Güler Zere'yi mahkûm hücresine hapseden Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu raporuna yapılan itirazı değerlendirmek üzere 27 Ağustos'ta toplanacak. Güler Zere'nin serbest bırakılması talebiyle Taksim'de dördüncü kez bir araya gelerek AKP hükümetini protesto eden demokratik kitle örgütü üyeleri binlerce yurttaş Adli Tıp'ın "ölüm kararı" vermesine engel olacaklarını duyurdu.
14 yıldır hapishanede bulunan kanser hastası Güler Zere ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılması istemiyle demokratik kitle örgütleri tarafından yapılan protestolar artarak devam ediyor.
Sanatçı, aydın, hukukçu, siyasetçi, yazar, gazeteci ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin aralarında bulunduğu 2.000'den fazla yurttaş önceki akşam Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde yürüyüş yaparak AKP hükümetine tepkilerini dile getirdi. Taksim Tramvay Durağı'nda toplanan yurttaşlar, Galataray Lisesi'ne kadar yürüdü.
Eylemde İngilizce ve Türkçe yazılı ''Kanser Hastası Güler Zere Serbest Bırakılsın'' pankartı taşınırken, '‘Tecridi Kaldırın, Ölümleri Durdurun'’, ''Katil Devlet Hesap Verecek'' sloganları atıldı.
Yürüyüş esnasında ara ara oturarak protestolarını sürdüren binlerce yurttaşa İstiklal Caddesi’nde bulunan yurttaşlar da alkışlarla destek verdi.

BELLİ: İKTİDAR YALAN SÖYLÜYOR
Galataray Lisesi önünde konuşma yapan Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, kanser hastası Güler Zere'nin bir an önce tahliye edilmesini istedi.
Belli, "Güler Zere hakkında düzenlenmiş kapsamlı hekim raporları yok sayılarak, serbest bırakılmayıp Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi mahkûm hücresinde tutulmaya devam ediliyor. Sağlığı gittikçe kötüleşen Güler, hepimizin gözleri önünde açıkça katlediliyor'' dedi.
Güler Zere gibi onlarca hastanın da hapishane hücrelerinde ölüme terk edildiğine işaret eden Belli, ''Siyasal iktidar, hukukun gereğini yerine getireceğine toplumun her kesimi tarafından yükseltilen sesi, yalanlarıyla boğmaya çalışıyor'' diye konuştu.

ÖNDER: İZİN VERMEYECEĞİZ
Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, Adli Tıp Genel Kurulu'nun, 3. İhtisas Kurulu tarafından Güler Zere'ye verilen rapora karşı yapılan itirazı görüşmek üzere 27 Ağustos Perşembe toplanacağına hatırlatma yaptı.
Senarist Sırrı Süreyya Önder de ''Bizler bu ülkenin toplumsal, siyasal muhalefeti ve sanatçıları olarak, Adli Tıp Kurumu'nun Güler Zere'yi ölüme mahkûm etmesine  izin vermeyeceğiz. Duyarlı olan herkesi 27 Ağustos'ta Adli Tıp Kurumu önüne çağırıyoruz'' dedi.
Eylem, Grup Yorum'un dinletisi ile son buldu. Açıklamaya, gazetemiz BirGün emekçileri, ÖDP, SDP, DTP, TKP, DHF, EHP,

EKD, SODAP, EMEP, KESK, DİSK, Amargi, İHD’nin aralarında yer aldığı 40’ı aşkın kurum katıldı.
Yazarlar sendikası tecridi protesto etti
TÜRKİYE Yazarlar Sendikası, hapishanelerde yaşanan sağlık sorunları ve yayın yasaklarına tepki gösterdi. Açıklamada, sendika olarak her şeyden önce Türkiye hapishanelerinde ölümün pençesindeki  tutukluların insan gibi tedavi ve muamele ortamlarına kavuşturulmasını istendi.
Açıklamada, “Okuma, yazma, yayınlama, yazışma, anadilinde konuşma gibi insani haklarının üzerindeki çağdışı baskılara derhal son verilmesini istiyoruz. Kocaeli F Tipi Hapishanesi yayın yasakları bakımdan öne çıkan yerlerden biri. Bu baskıları etkisiz kılmak için herkesin tepkisini Adalet Bakanlığı’na, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne göndermesini rica ediyoruz” denildi.
Kocaeli F Tipi Hapishanesi'nde Kürtçe yazılan eserlerin tutuklu ve hükümlülere verilmediği kaydedildi ve bu konuda isim isim örnekler verilen açıklamada, hapishanelerdeki ölümler, yayın yasakları gibi meselelerle ilgili olarak, hukukçulardan, sinema sanatçılarından, yazarlardan oluşan bir grup aydının pazartesi 13.30'da Kocaeli F Tipi Hapishanesi önünde bir basın açıklaması yapacağı bildirildi. Anka