İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Gezi davasında 9 kişi hakkında verilen beraat kararını bozdu. İstinaf mahkemesi, ‘eksik delillerin sağlanması ile yargılamanın devamına’ hükmetti.

AKP’nin yargı reformu  beraat kararını bozmak

Haber Merkezi

İstinaf mahkemesi, Gezi davasında yargılanan 9 sanık hakkındaki beraat kararını bozdu. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, Mücella Yapıcı, Ali Hakan Altınay, Çiğdem Mater Osman Kavala, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkındaki beraat kararını onamadı. Bölge adliye mahkemesi ‘eksik delillerin sağlanması ile yargılamanın devamına’ karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararına itiraz etmiş, dosya İstanbul Bölge Adliyesi 3. Ceza Dairesi’ne gitmişti.

Kararın gerekçesinde ise yerel mahkemenin‘sürekli halkı yasal olmayan, önceden bildirimsiz, 2911 sayılı yasaya aykırı olarak meydanlara davet eder vaziyette paylaşımlarda bulundukları…’ yönünde dava açılması gerektiği belirtilerek sanıkların halkı suç işlemeye alenen tahrik ettiğine yönelik anlatımların bulunduğu aktarıldı. Bu nedenle kararın gerekçesinde sanıkların suç işlemeye tahrik suçunu oluşturup oluşturmadığının değerlendirilmesinin gerektiği söylendi. Sanıkların ‘bazı marjinal gruplarca taş ve molotofla saldırılması olaylarını da organize edip yönlendirdikleri’ öne sürülerek dosyaların bu suç bakımından birleştirilmesi gerektiği belirtildi.

Kararda, beraat hükmünü veren İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin sanıklar hakkında Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu anımsatıldı. Bu suçlama nedeniyle iddianamede sevk maddesinin gösterilmemesinin, dava açılmadığı anlamına gelmediği ileri sürüldü. İddianamede isnat bulunamazsa savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.

‘ÇARŞI DAVASIYLA BİRLEŞEBİLİR’

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 35 kişinin yargılandığı Çarşı davasının temyiz incelemesinin Yargıtay’da sürdüğü anımsatılan kararda, bu dosyanın da bir suretinin Gezi Parkı dosyasına eklenmesine hükmedildi. İstinaf, sanıkların ‘mala zarar verme’ ve ‘yasa dışı toplantı organize ettikleri hususunda iddianamede yer alan görüntü tespit tutanakları ve video kayıt çözüm tutanaklarıyla nedeniyle dosya kapsamında bu suç yönünden kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu’ iddiasıyla da kararı bozdu. Yargıtay’ın Çarşı davasında verilen beraat kararını bozması durumunda bozma gerekçesi dikkate alınarak gerekirse iki davanın ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlaması yönünden birleşebileceği belirtildi.

KAVALA’NIN DİĞER DAVASI İNCELENECEK

Öte yandan hâlâ tutuklu bulunan Kavala hakkında İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığının hatırlatıldığı kararda, bu dosyanın bir örneğinin Gezi davası dosyasına konularak olaylar arasında hukuki veya fiili bağlantı bulunup bulunmadığının değerlendirileceği aktarıldı.

Ceza dairesi, dosyanın yeniden incelenmek üzere ilk derece mahkemesi olan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmetti.