CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Finlandiya’da yayınlanan Helsinki Sanomat gazetesine verdiği söyleşide, Finlandiya’nın Türkiye'nin güvenlik endişelerine yeterli hassasiyetle cevap vermediğini belirtti ve "Bu konuyu Finlandiya'nın NATO üyeliğine engel olarak gündeme getirmek, dış politikada açık bir taktik hatadır" dedi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Çeviköz'ü hedef alarak, "CHP adına yapılan açıklamanın NATO Genel Sekreterinin gösterdiği hassasiyetten bile yoksun olması yadırgatıcıdır" ifadelerini kullandı. CHP'li Çeviköz ise, "Bu haberi partimizin teröre destek verdiği şeklinde çarpıtarak kamuoyunu aldatmaya çalışma faaliyetleri nafile çabalardan ibarettir" dedi.

AKP'nin yüklendiği CHP'li Ünal Çeviköz'den Finlandiya açıklaması

CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz, Finlandiya’da yayınlanan Helsinki Sanomat gazetesine verdiği söyleşide, "Finlandiya'nın NATO üyeliğine engel olarak gündeme getirmek, dış politikada açık bir taktik hatadır. Türkiye, PKK terör tehdidine ilişkin görüşlerini doğrudan NATO içinde dile getirmeye odaklanmalı" dedi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Çeviköz'ü açıklamaları üzerinden hedef alırken, Çeviköz, "Partimizin teröre destek verdiği şeklinde çarpıtarak kamuoyunu aldatmaya çalışma faaliyetleri nafile çabalardan ibarettir" açıklamasını yaptı.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, Finlandiya’da yayınlanan Helsinki Sanomat gazetesine; Türkiye, Finlandiya ve NATO ilişkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Çeviköz, “Finlandiya, Soğuk Savaş sırasında veya Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bile NATO'ya hiçbir zaman üyelik için talepte bulunmadı. O zaman, doğrudan tehdit edilmediği için bir denge vardı” dedi.

Çeviköz, NATO’nun genişleme sürecine başlayınca durumun değiştiğini ve Rusya’nın bu durumu, 1997 yılında imzalanan NATO-Rusya Kurucu Senedi’ni ihlal eden bir tehdit olarak gördüğünü ifade etti. Kurucu Senedin yazım sürecinde de yer aldığını belirten Çeviköz, bu belge kapsamında, Rusya’nın NATO’nun genişlemesi üzerinde bir veto hakkına sahip olmadığını ifade etti.

Ayrıca, gelen soru üzerine Çeviköz, Finlandiya’nın Rusya ile olan güvenlik endişelerinde, Rusya’nın son zamanlarda Ukrayna’daki saldırgan politikası nedeniyle haklı olduğunu belirtti. CHP’nin Finlandiya'nın NATO üyeliğini desteklemeye hazır olacağını da dile getirdi.

"FİNLANDİYA YETERLİ HASSASİYETLE CEVAP VERMEDİ"

"CHP, Türkiye'nin PKK terörü konusunda yaşadığı tehdidi bir güvenlik sorunu olarak görüyor" diyen Çeviköz, Finlandiya’nın Türkiye'nin güvenlik endişelerine yeterli hassasiyetle cevap vermediğini belirtti. Bu hassasiyetlerin iki ülkenin ikili ilişkileri çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Çeviköz, konunun çok taraflı bir ortak savunma örgütü olan NATO gündemine bu şekilde taşınmaması gerektiğini ifade etti.

Çeviköz konuşmasında, Bazı PKK'lilerin Finlandiya'ya kaçmış olabileceğini, bunların kim olduğunu bilmediğini belirtirken, bu durumun Türkiye'nin Finlandiya ile doğrudan ele alması gereken ikili bir sorun olduğunu yineledi.

“Bu konuyu Finlandiya'nın NATO üyeliğine engel olarak gündeme getirmek, dış politikada açık bir taktik hatadır. NATO ortaklarımızdan güçlü tepkiler alınmasına şaşmamalı” diyen Çeviköz, “Türkiye, PKK terör tehdidine ilişkin görüşlerini doğrudan NATO içinde dile getirmeye odaklanmalı" ifadelerini kullandı.

Çeviköz, "NATO stratejik konseptinin buna göre kaleme alınmasını, örneğin ortak güvenlik adına NATO ülkelerindeki Kürt örgütlerinin faaliyetlerini izleyerek, Türkiye tarafından ifade edilen terör tehdidiyle mücadele yükümlülüğünün yeni stratejik konsept içinde yer almasını talep edilebileceğini” düşündüğünü dile getirdi. Böylesi bir durumun, Finlandiya gibi gelecekte NATO üyesi olabilecek ülkeleri de bağlayacak bir yöntem olacağını belirtti.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK, ÇEVİKÖZ'E YÜKLENDİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Finlandiya basınına konuşan Ünal Çeviköz'ü hedef aldı.

Twitter hesabından açıklama yapan Çelik, şunları söyledi:

"CHP adına yapılan açıklamada, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği hakkında teröre destek konusunu gündeme getirmesine “taktik bir hata” denmiş. CHP adına yapılan açıklamada, NATO gibi bir güvenlik örgütü içinde güvenliğimize zarar veren ülkelerin bulunmasına karşı çıkmamız ve NATO’ya üyelik için teröre desteği kesmelerini istememiz, kusur olarak görülüyor.

Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi korumak için teröre karşı kararlı durmak zorundayız. Bu bir milli egemenlik ve milli güvenlik kararlılığıdır. Uluslarası güvenlik için beraber çalıştığımız NATO’ya üye olmak isteyen ülkelerin teröre destek vermemesini istemek temel hakkımızdır.

CHP adına buna karşı çıkılması, Türkiye’yi her önüne gelene otomatik onay veren iradesiz bir ülke gibi göstermektir. Bunun, 12 Eylül darbe yönetiminin Yunanistan’la ilgili yaptığı yanlıştan farkı yoktur.

Türkiye’nin tutumuna dair CHP adına yapılan değerlendirmede, “NATO ortaklarımızdan güçlü tepkiler alınmasına şaşmamalı” gibi bir ifade kullanılması ise son derece yakışıksızdır. Kendi ülkesine başka ülkelerin gösterdiği haksız tepkiyi olağan karşılayan bir zihniyettir bu.

Türkiye’nin bağımsız iradesi Cumhurbaşkanımızın açıklamalarında net ortaya konulmuştur. Bu irade, NATO Genel Sekreteri tarafından saygıyla karşılanmıştır. CHP adına yapılan açıklamanın NATO Genel Sekreterinin gösterdiği hassasiyetten bile yoksun olması yadırgatıcıdır."

ÇEVİKÖZ'DEN AÇIKLAMA

Ünal Çeviköz, söz konusu söyleşinin ardından gelen açıklamalara Twitter hesabından yanıt verdi.

Helsinki Sanomat gazetesine verdiği söyleşinin haberini paylaşan Çeviköz, "Bu haberi partimizin teröre destek verdiği şeklinde çarpıtarak kamuoyunu aldatmaya çalışma faaliyetleri nafile çabalardan ibarettir" ifadelerini kullandı.