İzmit Belediye Meclisi’nde cemevlerinin statüsüne ilişkin madde AKP’lilerin oylarıyla reddedildi. Aleviler helallik isteyen AKP’liye haklarını helal etmedi.

AKP reddetti, AKP’li üye Alevilerden helallik istedi
Fotoğraf: İHA

Haber Merkezi

İzmit Belediye Meclis toplantısında cemevlerinin yasal statüsüne ilişkin madde AKP'li üyelerin oylarıyla reddedildi. Belediye Başkanı Fatma Kaplan’ın Hürriyet’in Avrupa Belediyeler ve Bölgeler Konseyi’nin toplantısında olması dolayısıyla katılmadığı toplantıda cemevlerinin yasal statüsünün tanınmasıyla ilgili konu görüşülürken gerginlik yaşandı.

Evrensel'in haberine göre AKP'li Meclis Üyesi Muharrem Tutuş bir önceki meclis toplantısında yaşanan gerginlikten dolayı üzgün olduğunu ifade ederek, "Çocukluğumdan beri bu kültürü tanıyorum, Alevi vatandaşlarımızın ibadetlerinden önce helalleştiğini kucaklaştığını biliyorum. Geçen ayki mecliste Başkan hanımın tahrikiyle bana seslenen arkadaşlar oldu. O arkadaşlar her kimse helalleşmek istiyorum. Keşke Başkan ikinci kez bu konuyu buraya getirmeseydi. Bu meclisin konusu değil, bizim açımızdan ilkesel bir meseledir. Ne cemevleri ne Alevi vatandaşlarla ilgilidir” dedi.

'HAKKIMIZ OLANI İSTİYORUZ'

Bu sözler üzerine konuşan Meclis Üyesi Devrim Bal ise "Belediyeler idari ve mali özerkliğe sahip, biz de diyoruz ki madem öyle, Alevi yurttaşların bu hakkını tanıyalım. Nazilli Belediyesi'nde MHP’li bir başkan döneminde bu madde oy birliğiyle geçirildi. Mersin’de ve başka pek çok yerde aynı şekilde kabul edildi. Bu kararlar sonrası ortalık mı karıştı? En ufak bir tatsızlık duydunuz mu? Cemevleri ibadethane mi değil mi? Eğer cevabınız evetse gelin bu kararı oy birliğiyle alalım. Cami yaparken, kilise, havra yaparken karar almak zorunda mıyız? Yerellerin konusu değil demek bundan kaçmak demektir. Konya Selçuk, Kağıthane Belediyesi kararlar almışlar. 300’e yakın belediye bu kararı almış" dedi.

Bal, “Biz burada ne karar alırsak alalım, cemevlerinin ibadethane olup olmadığına TBMM de, diyanet de, biz de karar veremeyiz. Burada alınan karar sadece bu inanca saygı duymak ve bunu tanımak anlamına gelecektir” ifadelerini kullandı.

AKP'LİLERİN OYLARI İLE REDDEDİLDİ

Söz konusu madde AKP'lilerin oyları ile reddedildi. Meclisi izlemek için gelen Aleviler ise çıkan karara tepki gösterdi, helallik isteyen AKP'li üyeye haklarını helal etmedi. Tepkiler dakikalarca sürdü.