Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, AKP’nin Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) aracılığı ile üniversitelerde kadrolaştığına dikkat çeken bir açıklama yaptı...

AKP’nin YÖK aracılığıyla üniversitelerde kadrolaşmaya çalıştığını bu nedenle kadroları serbest bırakmadığını öne süren Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere, üniversitenin ve bilimin geleceğinden endişeli olduklarını ifade etti.

AKP hükümetinin 20 üniversitede rektör seçimleri olduktan sonra kadroları serbest bırakacağını belirttiğini söyleyen Yeşildere, bu ifade ile hükümetin kendi siyasi kadrolaşmasının hesabı içinde olduğunu açık bir şekilde görülebileceğini belirtti. Kadroların serbest bırakılmadığı için mağdur olan doçentlik ünvanı veya  profesörlük ünvanı almış akademisyenlerin, rektörlük seçimlerinde oy kullanacakları bilindiği halde kadrolarının neden serbest bırakılmadığını YÖK’ün açıklaması gerektiğini belirten Yeşildere, YÖK Başkanı"nın üniversitelerde kadroları serbest bırakmasının zorunlu olduğunu söyledi.

“Profesörlük ünvanının bilimsel liyakata, ulusal ve uluslararası kriterlere göre olmalıdır” diyen Yeşildere, YÖK’ün gelişmekte olan üniversitelerde 3 yıl görev yapacak doçentlere profesörlük ünvanı ve kadro verilebileceği düşüncesinin olduğunu ancak profesörlük ünvanının askerlik atamaları gibi yıllara göre verilemeyeceğini kaydetti. YÖK’ün yönetmelik yerine yasa değişikliğini yaptığını belirten Yeşildere, “YÖK’ün yapması gereken tek şey, yasaya uygun bir yönetmelik hazırlayarak bu sorunu çözmektir” diyerek, AKP’nin kadro atamaları ile ilgili gizli yasalar çıkarmaya çalıştığını öne sürdü.

Yeşildere, araştırma görevlisi, yüksek lisans ve doktora öğrencisi tanımlamaları ve atanma kriterlerinin üniversite bileşenleri ile tartışılmadan yasalaşmaması gerektiğini belirterek,” AKP Hükümeti ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın üniversiteyi üniversite yapan temel değerleri kavramadıkları sürece, sözde demokratikleşme çabalarının inandırıcı olmayacağını söyledi.