AKP usulü yargı güvencesi

HABER MERKEZİ

18 farklı kanun ve 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik yapılması öngörülen ve OHAL yetkilerini üç yıl daha uzatan torba yasa teklifi önceki akşam Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Teklif ile “terörle mücadele” kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması gibi birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi 31 Temmuz’dan itibaren 3 yıl uzatılabilecek.

Yeni torba yasaya ilişkin açıklama yapan Hukukçu Turgut Kazan, "İşte AKP usulü yargı güvencesi. Ülke 3 yıl daha tam bir polis devleti olacak" dedi. Kazan, yeni torba yasanın Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay üyeleriyle hakim ve savcıların kolayca ihraç edilebilmesine yol açacağını söyledi.

Kazan şu ifadeleri kullandı: "Yeni torba yasayla terör örgütlerine mensubiyeti, iltisakı, irtibatı olduğu değerlendirilen AYM/Yargıtay/Danıştay üyeleriyle, tüm yargıç/savcıların, 3 yıl daha anayasaya aykırı olarak kolayca ihraçları sağlanacak. İşte AKP usulü yargı güvencesi. 3 yıl daha tam bir polis devleti. Bir kere, torba yasa girişimleri şeffaflığa aykırıdır. Şimdi tatile girilirken, meclise yine ucube bir öneri getirildi. İçinde 18 yasa ile 2 KHK değişikliği var. Böylece, malın/mülkün, fabrikanın, şirketin kayyuma teslimi sürdürülecek, kamuda çalışanlar yine serbestçe görevden alınacak ve gözaltı süresi insafsızca uzatılacak Oysa, 3 yıl önceki uzatma için iptal davası açılmıştı. AYM korktu, rafa koydu, orada öylece duruyor. Şimdi, yenisi için de aynı yol izlenecek. AYM’nin korkusu ve duyarsızlığı nedeniyle, bir aykırılık sorunu değil, açıkça ihlal sorunu yaşanacak. Çünkü, OHAL anayasal rejimdir. OHAL sınırlamaları BM’ye ve Avrupa Konseyi’ne bildirilir. Onların gözetimine de açılmış olur. OHAL’i kaldırıp yasayla OHAL kurallarını 3/6 yıl daha uygulamak tam bir keyfiliktir, ihlaldir. AYM’nin önceki uzatmayı hemen raftan indirip incelemesi, bu keyfiliğe son vermesi gerekir."