Gözler yarın toplanacak Meclis Genel Kurulu'nda. AKP milletvekillerinin seçim kozuyla ikna edileceği söyleniyor. DYP'den ise tezkereye evet sinyalleri geliyor

EVRİN GÜVENDİK ANKARA
Türkiye, yarın Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak tezkere oylamasından çıkacak kararı beklerken, gözler muhaliflere çevrildi. AKP'de ise ret oyu vereceğini açıklayan isimlerin yanı sıra milletvekillerinin büyük çoğunluğunu şimdilik kararsızlar oluşturuyor. Hükümet bugün yapılacak meclis grup toplantısında milletvekillerini ikna etmeye çalışacak. Kararsızların seçim baskısıyla kabul oyuna yönlendirileceği kaydediliyor.

CHP ve Anavatan'ın tavrı tezkereye ret oyu kullanma yönünde. Ancak kulislerde, Meclis'te dört milletvekili bulunan DYP'nin de tezkereye evet oyu verebileceği konuşuluyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün DYP lideri Mehmet Ağar'ı telefonla arayarak tezkere konusunda özel olarak bilgilendirmesi ve Mehmet Ağar'ın da "Bizim tavrımız Türkiye'nin geleceği açısından ne önemliyse o yönde olacaktır," diyerek net bir tavır açıklamaması, seçim sonrası koalisyondan önce tezkere koalisyonu kuruluyor yorumlarına neden oldu.

TEZKERE KOALİSYONU
DYP'nin tavrı kulislerde "seçim sonrası koalisyondan önce tezkere koalisyonu kuruldu" yorumlarına neden olurken DYP Genel Başkan Yardımcısı Serdar Tosun'dan gelen "Ümmetin her ferdinin şerefi, namusu, bizim de şerefimizdir. Türkiye manevi imparatorluk coğrafyasına sahip çıkmak üzere ve ümmetin canını, malını, namusunu, şerefini korumak için gidiyorsa, sonuna kadar destekleriz," açıklaması, "AKP ve DYP 'ümmet' anlayışında birleşti" şeklinde değerlendirildi.

Bugün akşam saat 20.00'de başlayacak olan ucu açık Meclis grup toplantısında Başbakan Erdoğan ve Gül milletvekillerini tezkerenin kabulü için iknaya çalışacak.

AKP grubunda halen Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, Gaziantep Milletvekili Nurettin Aktaş ve Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, tezkereye ret oyu vereceklerini açıkladı. Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez de, 23 sorudan oluşan bir raporu hükümete sunarak, tezkere konusundaki çekincelerini ortaya koydu. 355 milletvekili bulunan AKP'de bu isimler dışında net tavır belirleyen milletvekili bulunmuyor. Çoğunluğunun kararsız olduğu AKP grubunda, milletvekilleri bir yıl sonra yapılacak genel seçim baskısı altında bulunurken hükümetin, seçim kozu karşısında milletvekillerinin ikna olarak evet oyu vereceği belirtiliyor.

Güleryüz'den 'hayır' hassasiyeti
Savaş karşıtı tutumuyla tanınan Ressam Mehmet Güleryüz, dün Birgün Gazetesi'nde yer alan "Tezkere" ile ilgili sözlerinin eksik ifade nedeniyle yanlış anlamaya yol açtığı kaygısını belirterek bir açıklama yaptı ve "Sonuç olarak tabii ki tezkereye hayır diyorum," dedi.