Halkın büyük bölümü AKP’yi “Zengin Partisi” olarak görüyor. Her geçen gün AKP’lilere yönelik bu algı güçlenirken Prof. Dr. Aykaç, “Yoksul seçmenle AKP’yi buluşturan pazarlık bozulmuş durumda” dedi.

AKP, yoksul halkı çoktan terk etti
AKP’lilerin lüks iftar eğlencesine birçok yerden tepki gelmişti.

Umut SERDAROĞLU

Saray rejiminin ekonomi politikaları yurttaşı büyük bir yoksulluğa sürüklerken AKP’li isimlerin aldığı çifte maaşlar, ihaleler ve lüks yaşantılar AKP’ye yönelik tepkileri de günden güne büyümesine yol açtı. Erdoğan, Kadıköy, Çankaya, Beşiktaş gibi CHP’nin kalesi olarak görülen belediyelerde yaşayan vatandaşlara “kaymak tabaka” yakıştırması yaparken yurttaşın önemli bölümü aynı fikirde değil.

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Şirketi’nin yaptığı son araştırma AKP’nin yurttaşın geldiği noktayı gösterdi. MetroPOLL’den Özer Sencar, “Haziran 2021 araştırmasında sorduğumuz 'AK Parti zenginlerin partisi mi yoksa yoksulların Partisi mi?' sorusuna seçmenlerin yüzde 55 zenginlerin partisi olduğunu söylüyor" ifadesini kullandı. Aynı araştırmada AKP, yoksulların partisidir diyenlerin sayısı ise yüzde 31,9’da kaldı.

2018’de yapılan MetroPOLL’ün aynı anketinde ise AKP’nin zenginlerin partisi görüşünde olan kişi sayısı yüzde 24,2, yoksulların partisi olduğunu söyleyen kişi sayısı ise yüzde 57,7 olduğu ortaya çıkmıştı.

LÜKS, ŞATAFAT, İSRAF

Kamu olanaklarına çöken AKP elitleri uzun zamandır benzeri görülmemiş bir zenginleşme yaşıyor. Sadece iş insanları değil, bürokratından en küçük ilçede görev yapan parti yöneticisine kadar durum değişmiyor. Kamuda ihale kaçırmayan AKP’liler liyakate bakmadan koltukları işgal etmeyi de ihmal etmedi. Büyük bir görgüsüzlükle haksız kazanılan serveti halkın gözüne sokarken tüm halkçılık sözlerine rağmen lüks ve şatafat içinde geçen hayatları gerçeği çoktan ele verdi.

•İhaleler yandaşa: Çok uzun dönemdir kamuda yapılan ihalelerin büyük çoğunluğu “Beşli çete” olarak adlandırılan “Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Grup, Kolin Holding ve Makyol Grubu”na gitti. Bu şirketler, AKP döneminde aldıkları kamu ihalelerinin büyüklüğü ile dünya liginde de ilk sırada yer aldı. Beşi çeteden seken ve milyonlarca dolarlara ulaşan ihaleler de yine AKP’li isimlerden başkasına gitmedi.

•En az çift maaş: Türkiye’de 10 milyona yakın çalışan asgari ücret ve civarında ücret alıyor. Aynı ülkede yaşayan yüzlerce AKP’linin çifter çifter aldığı maaş 100 bin Liranın üzerine çıktı. Eski yeni milletvekilleri, parti yöneticileri, bürokratlara farklı kamu kurumlarında görev vererek yüksek maaş almaları sağlandı.

•Saray lüksü çok sevdi: AKP bu dört yıl içerisinde lüks araçlardan şatafatlı organizasyonlara kadar birçok konuyla gündeme gelmeye de devam etti. Özellikle AKP’li vekillerin lüks araçları çokça tartışıldı. AKP’de büro personeli olduğu açıklanan ve otomobilde uyuşturucu kullanırken görüntüleri ortaya çıkan Kürşat Ayvatoğlu’ndan AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salih Fırat’ın yeğeni ve danışmanı Efe Subaşı’nın verdiği pozlara kadar birçok görüntü ortaya çıktı. Son olarak AKP MKYK Üyesi Korkmaz Karaca’nın lüks araçta verdiği fotoğrafı paylaşırken gelen tepkiler üzerine Karaca, paylaşımı kaldırdı.

Ayrıca AKP’nin Saray’da verdiği “30 Ağusto Zafer Bayramı” resepsiyon menüsü da uzun süre boyunca konuşulmuştu. Büyük tepkiler çeken resepsiyonda ejder meyveli smoothie, starex meyvesi eşliğinde aloevera ve efuli gibi lüks meyve ve içecekler servis edilmişti.

AHBAP ÇAVUŞ KAPİTALİZMİ

Geçmişte yoksullara yönelik yardımların seçmen gözünde ‘yoksulların partisi’ olarak görülmesine yol açtığını söyleyen Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof. Dr. Aslıhan Aykaç, “Geçmişte kömür yardımları, makarna yardımları çokça konuşuldu. Bu seçmen gözünde AKP’ye ‘halkın partisi’ imajı çiziyordu ve belirli yoksul kitleyi yanında tutmaya yetiyordu. Ancak bugün milyonlarca kişi yoksulluk sınırının altında. İki kömür, iki makarna bu nedenle yetmiyor” dedi.

Prof. Dr. Aslıhan Aykaç, Ege Üniversitesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Aslıhan Aykaç, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi

AKP’nin elindeki kaynak kalmadığının da altını çizen Aykaç, “Yoksul seçmenle AKP’yi buluşturan maddi ve politik pazarlık bozulmuş durumda. Ne AKP’ni verebileceği maddi bir varlığı kaldı ne de öbürlerinin AKP’yi ayakta tutacak bir sadakati. Bu yüzden AKP’nin yoksulların partisi olarak görülmemesi çok normal” diye belirtti.

AKP’lilere giden ihaleleri için ahbap çavuş kapitalizmi diyen Aykaç, “Bu, kabaca yandaşlık anlamına geliyor. Ahbap çavuş kapitalizmi genellikle devletin birtakım ihaleler, teşvik ve tahsisler gibi yatırım fırsatları gibi olanakları kendine yakın kişilere vermesi olarak gösterilir”

Ahbap çavuş kapitalizminin böyle bir ekonomik krizin yaşandığı dönemde halk tabanında da büyük tepkilere neden olduğunu söyleyen Aykaç, “Bu durum rekabetçi ortamı bozuyor ve kitleleri çok dışlayan bir noktaya gelinmesine yol açıyor” diye belirtti.