TBMM’nin 28’inci Yasama Dönemi başlayalı 1 ayı geçti. Bu süreçte muhalefette yer alan milletvekilleri tarafından verilen araştırma önergeleri hep reddedildi. Araştırılması için verilen önergeler arasında Madımak Katliamı, deprem için toplanan paralar, tarikata ait Kuran kursundaki çocuğun ölümü de yer aldı.

‘AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla ret’ kalıp oldu: Halkın yararınaysa reddet!
Fotoğraf: Depo Photos

Mustafa KÖMÜŞ

Depremin ardından toplanan paraların nereye harcandığına ilişkin muhalefet tarafından verilen araştırma önergesinin reddedilmesi gözleri Meclis’e çevirdi. Başkanlık sistemine geçişin ardından içi boşaltılan Meclis’te muhalefette yer alan vekillerin denetim yetkisi 28’inci Yasama Dönemi’nde iktidar tarafından ellerinden alınıyor. 2 Haziran’da başlayan 28’inci yasama döneminde muhalefetin verdiği araştırma önergelerinin tamamı AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. Bu önergeler arasında Madımak Katliamı, deprem için toplanan paraların akıbeti, tarikata ait Kuran kursunda ölen çocuk, kira artışlarının denetlenmesi, yurtdışına gitmek isteyen yurttaşların vize sorunu gibi problemler yer aldı. ‘AKP ve MHP oylarıyla reddedildi’ artık bir kalıp haline gelirken iktidar vekilleri halkın yararına olan her şeyi görmezden geldi.

Reddedilen araştırma önergelerinden öne çıkanlar şöyle:

Deprem için toplanan paralar 

Maraş merkezli depremlerin ardından “Türkiye Tek Yürek” adlı bir gece düzenlenmiş ve bu programda çoğunluğu kamu kurumları olmak üzere 115 milyar TL’yi aşkın para toplanmıştı. Ancak toplanan bu paraların akıbeti açıklanmadı. CHP, toplanan bağış miktarının ve bunların kullandığı yerlerin araştırılması amacıyla Meclis araştırma önergesi verdi. Yapılan elektronik oylama sonucunda önerge reddedildi. Konuya ilişkin Meclis’te konuşma yapan CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan şunları söyledi: “Türkiye Tek Yürek, 213 televizyon 512 radyoda 7 saat yayınlandı. Bunun neticesinde 115 milyar TL vaat edildiği söylendi. Bu 115 milyar TL paranın 75 milyarının toplandığını, 40 milyarın ise AFAD hesabına yatırılmadığını öğrendik. Burada iki soru var; bu 40 milyar neden toplanamadı? İki; bu 75 milyar nereye harcandı? Bu iki sorunun cevabını herkes merak ediyor.”

Madımak Katliamı

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te gerçekleşen Madımak Katliamı geçen günlerde 30 yılı geride bıraktı. Bu nedenle Yeşil Sol Parti, katliamın bütün boyutlarıyla araştırılması amacıyla araştırma önergesi verdi. Öneri üzerine söz alan Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, şunları söyledi:

“Tüm Alevi katliamlarının arkasında gizli kalan gerçeklerin aydınlatılmasını, yargı kararlarına rağmen katilleri koruyan cezasız bırakma unsurlarının ortaya çıkarılmasını, katliamlarla ilgili devlet arşivlerinde yıllarca saklı kalan belgelerin araştırılıp kamuoyuyla paylaşılmasını istiyoruz. Bu tutum, geçmişle hesaplaşma veya yol gösterici değildir, yıkıcıdır, yok edicidir. Her inkâr, yitik bir sosyobellektir. Amaç Alevilerin kendilerini güvensiz hissetmesini, entrikalara ve katliamlara karşı cevap verme yeteneğini, gücünü yok etmektir.”

Önerge, AKP’li ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.

Abdulbaki Dakak’ın ölümü 

12 yaşındaki Abdulbaki, Menzil Cemaati’ne ait kaçak kursta okurken bu kursun yakınlarındaki ahırda ölü bulunmuştu. Yeşil Sol Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konunun araştırılması için önerge sundu. Bu önerge de aynı şekilde reddedildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Gergerlioğlu şunları söyledi: “Önemli bir soru işareti var! Cinayet mi, intihar mı o da belli değil. Urfa Barosu suç duyurusu yapmış sanırım ve bununla ilgili gereken soruşturma yürütülmeli.  AKP Urfa vekillerinden hiçbir söz duyamadım. Yine, aynı zamanda Aile Bakanlığı da herhangi bir adım atmadı; oysa ölen, bir aileye ait bir çocuk.”

Benzer şekilde Dakak’ın ölümün ardından CHP, kaçak kursların araştırılması için önerge verdi. Önerge üzerine konuşan CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere “Kaçak eğitim kurumlarına ilişkin Türk Ceza Kanunu’nda düzenleme vardı, 2005 yılında cezayı düşürdünüz, 2013 yılında Türk Ceza Kanunu 263’üncü maddeyi tamamen yürürlükten kaldırdınız. Bu işlerin önü açıldı, aklına esen istediği yerde kurs açtı ve bu çocuklar bu kaldıkları yerlerde büyük tehlikelerle karşı karşıya kaldılar.” Yapılan görüşmelerin ardından CHP’nin grup önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Kiraların denetlenmesi 

Kira zamlarına getirilen yüzde 25 sınırının ev sahiplerinin çoğunluğu tarafından uygulanmadığı ortaya çıkmıştı. İYİ Parti kiralara getirilen yüzde 25 artış sınırının uygulanabilirliğinin denetlenmesi, kiracıların ve ev sahiplerinin mağdur olmadan kira artışlarına yönelik önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’e önerge verdi. İYİ Parti Bursa Milletvekili Hasan Toktaş, önergenin gerekçesini açıklarken, yüzde 25 üst sınırın uygulanmasının başarısız olduğunu ve kiracılara yönelik tahliye davalarında ciddi bir artış olduğunu vurguladı. Bu önerge de AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Vize sorunu

Türkiye’de yaşayan yüz binlerce yurttaşın vize talebi konsolosluklar tarafından reddedildi. Konu CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tarafından Meclis’e sunuldu. Çakırözer, “Ne denmişti? 1 Temmuz 2016'da vizesiz seyahat başlayacaktı. Hani nerede? Yedi yıl sonra geldiğimiz nokta sadece başarısızlık değil, yüz binlerce yurttaşımızı mağdur eden bir büyük krizdir. ‘Avrupalılar şantaj yapıyor’ deyip kenara çekilmek bu sorumluluktan kimseyi kurtaramaz” dedi. Çakırözer’in önergesi, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. 

Kişisel verilerin yayımlanması

Türkiye Cumhuriyet vatandaşlarının kişisel verilerinin çeşitli sitelerde yayımlandığı ortaya çıkmıştı. Konunun araştırılması için Yeşil Sol Parti araştırma önergesi verdi. YSP Urfa Milletvekili Dilan Kunt Ayan “Bütün dünya kişisel veri gizliliğine dair önlemler almaya çalışırken Türkiye'de üst üste yurttaşların verilerinin çeşitli internet sitelerinde para karşılığında alınıp satıldığı veri ticareti söz konusudur. Ne yazık ki her şeyin çok pahalı olduğu Türkiye'de insanların mahremiyetinin, güvenliğinin ihlal edilmesi maalesef ki çok ucuz bir hâle gelmiş durumda" dedi.

YSP’nin grup önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

***

SORULAR DA YANITSIZ KALIYOR

TBMM İçtüzüğü’ne göre, milletvekillerinin yönelttiği yazılı soru önergelerini bakanlar 15 gün içinde yanıtlamak zorunda. Ancak Haziran ayının ilk haftasında yemin eden ve neredeyse bir aydır görevde olan bakanlar, önergelere tek kelime yanıt vermedi. TBMM sistemine göre Mayıs ayından beri sunulan önergeler hala “cevaplanma sürecinde.”

Bakanların bugüne kadar görmezden geldiği sorulardan bir bölümü şöyle:

•Emek Partisi Antep Milletvekili Sevda Karaca, 6 Şubat tarihinde Maraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen vatandaşların elektrik borçlarını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a sordu.

•Partili Kürşat Zorlu ise son bir yılda vatandaşlık almış yabancılara gerçekleştirilen toprak ve gayrimenkul satışını ve depremlerden etkilenen illerde yabancılara yapılan gayrimenkul ve toprak satışlarını Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sordu.

•Ali Öztunç da önergesine yanıt alamayan isimler arasında yer aldı. Öztunç, son beş yılda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın affettiği hükümlü sayısını ve bunların suç gruplarını sordu.