Akraba saltanatında kuzene kadro

Mustafa KÖMÜŞ

YÖK kişiye özel ilanı sonlandırmaya çalışsa da adrese teslim kadro ilanlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Son örnek ise Şırnak Üniversitesi’nde gerçekleşti. AKP Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan’ın kardeşinin rektör olarak görev yaptığı üniversitenin verdiği ilanda şartları karşılayan tek kişi, hem üniversitede görev yapıyor hem de rektörün kuzeni. Rektör ve kendisi için ilan verilen kişi aynı zamanda AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik’in de kuzeni.


Şartı tek kişi sağlıyor

Şırnak Üniversitesi, 30 Nisan’da öğretim üyesi ilanları yayımladı. Bu ilanlar arasında Cizre Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmetler Bölümü için verilen ilan dikkat çekti. İlanda “Felsefe ve din bilimleri alanında doktora yapmış olmak” şartı arandı. Bu şartı sağlayan kişi ise Şırnak Üniversitesi’nin Kariyer Geliştirme Ofis Müdürü olarak görev yapan Vehip Birlik.

Doktorasını İstanbul Üniversitesi’nde tamamlayan Birlik’in alanı ise ilanla bire bir uyuşuyor. Felsefe ve din bilimleri alanında çalışmalarını yürüten Birlik, aynı zamanda Şırnak Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Erkan’ın da kuzeni. Rektör Erkan ise AKP Şırnak İl Başkanı İbrahim Halil Erkan’ın kardeşi. Hem Vehip Birlik hem de Erkan kardeşler AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik’in akrabaları.

Rizgin Birlik, daha önce de benzer vukuatlarla kamuoyunun gündemine gelmiş bir isim. Birlik’in 11 akrabasının daha önce Şırnak’ta çeşitli görevlere getirildiği ortaya çıkmıştı. Birlik’in akrabalarının İl Milli Eğitim’den KYK’ye, zabıtadan İŞKUR’a birçok kurumda görev yaptığı tespit edilmişti.

akraba-saltanatinda-kuzene-kadro-1015959-1.

akraba-saltanatinda-kuzene-kadro-1015960-1.

***

Dokuz kişilik evde sekiz rektör

Şırnak Üniversitesi Rektörü Mehmet Emin Erkan, 2 Aralık 2019’da “Rektör MYO akademisyen-öğrenci buluşması” programında bir konuşma yapmıştı. Rektör Erkan, üniversite okurken ev arkadaşlığı yaptığı 9 kişiden 8’nin profesör olduğunu kendisi gibi tüm ev arkadaşlarının da rektör olduğunu ve bunun bir tesadüf olmadığını” dile getirmişti.