Marlon Brando’nun Baba (The Godfather) filminden kazandığı Oscar’ını protesto etmek üzere sahneye çıkan ve Akademi'den 50 yıl sonra gelen özrü resmen kabul eden, Sacheen Littlefeather 75 yaşında hayatını kaybetti.

Aktivist Sacheen Littlefeather, hayatını kaybetti

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, 1973 yılında Marlon Brando'nun Baba filmiyle kazandığı Oscar'ı reddetmek üzere sahneye çıkan Sacheen Littlefeather'in hayatını kaybettiğini duyurdu.

Akademi'den yapılan sosyal medya paylaşımında, "Marlon Brando'nun 1973 En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü'nü reddeden Kızılderili sivil haklar aktivisti Sacheen Littlefeather 75 yaşında öldü" denildi.

Marlon Brando, Baba (The Godfather) filmiyle 1973 yılında kazandığı Oscar ödülünü reddetmiş, kendisine verilen ödülü reddettiğini açıklaması için törende 26 yaşındaki Sacheen Littlefeather’in sahneye çıkmasını istemişti.

Brando, ABD film sektörünün, Kızılderilileri barbar ve cani göstermesini protesto ederek, yerine bir Kızılderiliyi göndermiş ve ödülü reddetmişti. Brando’nun protestosunun öznesi olarak sahneye çıkan Littlefeather, yuhalamalarla ve ırkçı söylemlerle karşı karşıya kalmıştı. Littlefeather, "Bu çok cömert ödülü çok üzülerek kabul edemiyor. Bunun nedeni de günümüzde film endüstrisi tarafından Amerikan yerlilerine yapılan muamele... ve televizyonda filmlerin tekrar gösterimleri ve ayrıca Wounded Knee'de yaşanan son olaylardır" demişti.

Oscar törenlerini düzenleyen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi, haziran ayında 50 yıl sonra Littlefeather’a resmi olarak özür dilediğini içeren bir mektup göndermişti.

Littlefeather ise, “Bu özrü kabul etmek için buradayım. Sadece benim değil, tüm milletlerimizin de bu gece bu özrü duyması ve hak etmesi gerektiğini bilerek kabul ediyorum” diyerek özrü kabul ettiğini açıklamıştı.