15 Şubat’ta telefonla görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 23-24 Mart’ta yapılacak NATO toplantısında ilk kez yüz yüze görüşeceği bildirildi.

Al-Monitor: Blinken ile Çavuşoğlu’nun ilk yüz yüze görüşmesi planlandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'ın NATO'nun Brüksel'deki dışişleri bakanları zirvesinde ikili görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Al-Monitor’den Amberin Zaman’ın haberine göre, diplomatik kaynaklar, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 23-24 Mart tarihlerinde Brüksel'de yapılacak NATO Dışişleri bakanları zirvesi sırasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile ayrı ayrı görüşmeler yapmasının beklendiğini söyledi.

Kaynaklar, Blinken'in önce Dendias ile, ardından ise büyük olasılıkla 23 Mart'ta Çavuşoğlu ile görüşeceğini belirtti. Bu görüşme, iki ismin yüz yüze yaptığı ilk görüşme olacak. Buna karşın ABD Başkanı Joe Biden ile AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise henüz hiçbir görüşme yapmadı.

Al-Monitor’ün haberinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın görüşme planı hakkında yorum yapmadığı da belirtildi.

Blinken ile Çavuşoğlu arasındaki ilk görüşme telefonla yapılmış ve 15 Şubat’ta gerçekleşmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, görüşmeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Blinken'ın, Çavuşoğlu ile görüşmesinde, Türkiye'de "demokratik kurumların, kapsayıcı yönetim ve insan haklarına saygının önemini vurguladığına” dikkat çekmişti. Price, her iki tarafın ayrıca uluslararası konuları ele aldıklarını, Suriye'deki ihtilafın siyasi çözümü için işbirliğini güçlendirme taahhüdünde bulunduklarını ifade etmişti.

Açıklamaya göre Blinken, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini kullanmaması gerektiği konusunda uyarılarını yinelemişti.

ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Blinken'ın Çavuşoğlu ile görüştüğü aynı gün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile de telefon görüşmesi gerçekleştirmesi dikkat çekmişti.

Washington'un Blinken-Dendias görüşmesi hakkındaki açıklamalarında, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinden duyulan memnuniyete vurgu yapması, sıcak ifadelere yer vermesi, görüşmelerin dikkat çeken bir başka yönü olmuştu.

ABD ile Türkiye arasında başta S-400 hava savunma sistemleri olmak üzere Suriye Kürtleri, Doğu Akdeniz’deki durum Halkbank davası gibi ihtilaf içeren bir dizi konu bulunuyor.