Adana’da 12 kişinin hayatını kaybettiği cemaat yurdundaki yangının 4. duruşması bugün görülüyor. Ailelerin adalet talebi devam ediyor

Aladağ için hukuk mücadelesine devam

BİRGÜN / ALADAĞ

Adana’nın Aladağ ilçesinde kaçak bir cemaat yurdunda çıkan yangında 11’i kız çocuğu 12 kişi hayatını kaybettiği davanın 4. duruşması bugün görülüyor. Adana Kozan Adliyesi’nde görülen duruşma öncesi Aladağlı aileler, Eğitim Sen ve Sosyal Haklar Derneği ile birlikte mahkeme önünde açıklama yaptı.

Davanın avukatlarından Ömer Gökhan Çelik, “Bir kez daha hukuk talep etmek için buradayız. Yaşanılan ölümlerde birincil sorumluluğu olan kamu görevlileri mahkemeye çıkarılıp yargılanana kadar aileler ve hayatını kaybeden çocuklar için hukuk mücadelesine devam edeceğiz” dedi.

Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da, “Türkiye tarihi boyunca görülmemiş boyutlarda köy okulları kapatıldı, taşımalı eğitim yaygınlaştırıldı, devlet yurtları kapatıldı. Yeni yurtlar açılmadı, çocuklar devlet eliyle cemaat yurtlarına teslim edildi. Devlet yurtlarına, halka ayrılmayan kamusal kaynaklar; cemaatlere peşkeş çekildi. 1989'da 305 kişi olan taşımalı eğitim, şu an 2 milyonun üzerinde... 2 milyonun üzerinde çocuk okul öncesi, ilkokul döneminden itibaren ailesinden uzak her türlü istismara açık,eğitimci niteliği olmayan kişilerin,cemaatlerin eline teslim edilmeye devam ediyor.

Aladağ davası Türkiye davasıdır. Memleketin her yerinde cemaatlere teslim edilen binlerce çocuğun sessiz çığlığının davasıdır. Karaman'da tecavüze uğrayan, Kulp'ta yanarak hayatını kaybeden, Taşkent'te patlamada hayatını kaybeden, Trabzon'da yatılı Kuran kursunda şiddete, tacize uğrayan binlerce, on binlerce çocuğun sessiz çığlıklarına ses olmasının davasıdır.

Aladağ'daki ailelerin onurlu mücadelesine, memleketin her yerinde öğrencilerimizin sessiz çığlıklarına ses olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Dava başladı. Bugün olayda sorumluluğu olan 5 kamu görevlisi mahkemeye çıkarılıyor.

Tutuklu sanıklar, bugün mahkeme salonu küçük olduğu için duruşmanın yapıldığı Kozan Ticaret Odası binasına geniş güvenlik önlemi altında getirildi. Sanıklar jandarmaların arasında duruşmanın yapılacağı salona çıkarıldı. Kozan Ağır Ceza Mahkemesi, ilk dava ile Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ile Şube Müdürü Davut Gökçeli ile yurtta denetim yapıp rapor hazırlayan görevliler Ramazan Arı, Cihan Ünal, Bayram Aydın ile Mehmet İpek ve zeki Yılmaz hakkında açılan davayı birleştirdi. 2 davanın birleştirilmesiyle birlikte Aladağ davasında sanık sayısı, 6'sı tutuklu olmak üzere 14 kişiye yükseldi.