Kazdağları’nın ‘altını oyan’ Alamos Gold, orman bölge müdürlüğüyle devir teslim sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeye rağmen şirketin iş makineleri ve prefabrik yapıları ise hâlâ bölgede. Yaşam savunucusu Bilir, “Buradan elini ovuşturarak başka hayaller kuranları da uyarıyoruz. Yağma yok” dedi

Alamos Gold sözleşme imzalamasına rağmen hâlâ Kazdağları’nda: Kimse fırsat kollamasın!

Yunus Emre Ceren

Kazdağları’nda binlerce ağacı katleden Alamos Gold bölgeden çekildi. Üç gün önce Çanakkale Orman Genel Müdürlüğü’yle devir teslim sözleşmesi imzalayan şirketin iş makineleri, prefabrik yapıları ve güvenlik görevlileri hâlâ Kazdağları’nda.

13 Ekim 2009’da ruhsat süresi dolmasına rağmen Kazdağları’nı işgal etmeye devam eden şirket, kendi isteğiyle bölgeden ayrıldı. Şirketin ‘fiziki’ varlığını orada sürdürmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten yaşam savunucuları, şirketin suç işlediğini ifade etti.

ŞİRKET TAZMİNAT ALACAK

Binlerce ağacın kesildiği alanı kimin rehabilite edeceği bilinmiyor. Alamos Gold ayrıca uluslararası tahkim yasası gereği Türkiye'den tazminat alabilecek.

YASALARA UYGUN YAPILMADI

Konuya ilişkin açıklama yapan Su ve Vicdan Koordinasyonu üyeleri Çanakkale Meydanı’nda bir araya geldi. Koordinasyon adına açıklama yapan Pınar Bilir, ‘şirketin neden hâlâ alanda olduğunu ve cezai işlemleri sordu.

Mücadele edenlerin zaferi olarak cümlelerine başlayan Bilir, devir teslimin yasalara uygun şekilde yapılmadığını belirtti. Bilir yetkililere şu soruları yöneltti:

■ İlgili şirkete saha teslim edilirken imzalanan protokolün ve ilgili şirket tarafından taahhüt edilen kuralların yerine getirilip getirilmediği,

■ Sahada herhangi bir rehabilitasyon çalışması yapılmadığı görülmekte olup, orman bölge müdürlüğü tarafından şirketten ağaçlandırma bedeli alınıp alınmadığı,

■ Cumhurbaşkanlığı kararnamesi gereği; ormanlara girenlere keyfi cezai işlem uygulanırken şantiye binası ve yüzlerce iş makinası ile ormanı izinsiz olarak işgal eden şirkete herhangi bir yasal işlem yapılıp yapılmadığı,

■ Devir teslimde imzası bulunan görevlilerin yasalara uygun davranıp davranmadığı konuları kamuoyuna objektif olarak bildirilmelidir.

***

alamos-gold-sozlesme-imzalamasina-ragmen-hala-kazdaglari-nda-kimse-firsat-kollamasin-798942-1.

Verdiği zararın faturasını ödemeli

Alamos Gold’un bölgeyi rehabilite etmeden gitmesine tepki gösteren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Bu topraklara zulmeden Alamos Gold, öyle hiçbir şey olmamış gibi gitmemeli, verdiği zararın faturasını ödemelidir. Alamos Gold zengin olsun diye canından, yerinden yurdundan olan ağaçların, kuşların, böceklerin, cümle orman canlısının hakkı var parada” dedi ve ekledi: “Dileriz bu saha eski haline getirilmek üzere ağaçlandırılır. Kimse başka hesaplar peşinde koşmasın, Alamos Gold gitti diye mücadelemiz bitmedi. O sahayı tekrar ağaçlandırmak için çalışmalar başlatacağız.”

***

Ellerinizi ovuşturarak başka hayaller kurmayın

Bölgede faaliyet yürüten Cengiz, Koza gibi şirketlerin hayallere kapılmaması gerektiğini belirten Bilir, “Buradan elini ovuşturarak başka hayaller kuranları da uyarıyoruz. Yağma yok. Kazdağları’nı rantçılara yar etmeyeceğiz. Tahrip edilen bu alanın en kısa sürede eski haline dönüşmesi için çalışmaların bir an önce başlatılmasını, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ağaçlandırma çalışmalarının başlamaması durumunda bizler tüm sahanın rehabilite edilerek ağaçlandırılmasını taahhüt ve talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

BirGün’e konuşan Çanakkale Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş ise “Burada bizim kaygımız el altından Cengiz’le anlaşmalar yapıldığı yönünde aldığımız duyumlar. Makinaların da hala bölgede duruyor olmasının sebebinin bu olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

***

‘Yapılan işlem mevzuat gereği'

Alamos Gold'un Kazdağları’ndaki şirketi Doğu Biga Madencilik yaptığı açıklamada yapılan işleminin mevzuat gereği olduğunu savundu. Sahadaki varlıklarını sürdürdüklerini ve ruhsatla ilgili işlemlerin devam ettiğini ileri süren altıncı şirket açıklamasında ruhsatın onaylanmadığı gibi bir durumun söz konusu olmadığı ileri sürüldü. Şirket açıklamasında şöyle şu ifadeleri kullandı: "Şirketimizin bulup geliştirdiği bu yer altı kaynağı ile ilgili amacında ve hedefinde hiç bir değişiklik söz konusu değildir. Şirketimiz, ne tahkim süreci içerisine girmiş ne de başka bir hukuki yola başvurmuştur. Habere konu hadise; tamamen Maden Mevzuatı ve ona bağlı olarak Orman Mevzuatındaki düzenlemelere ilişkin Orman Bakanlığının bir tasarrufuna dayanmaktadır. Haberde şirketimizin maden ruhsatı ile ilgili satışına dönük ifadeler tamamen gerçek dışıdır, yalandır. Sahada Orman Bakanlığının yaptığı, tamamen mevzuattan kaynaklı bir uygulamadır."