Uluslararası kuruluşların da gözü sandıklardan çıkacak sonuçtaydı. Almanya’da sonuçların açıklanmasından sonra çıkabilecek olası gerginlikler için güvenlik alarmı verildi. ABD “Taraf tutmuyoruz” açıklaması yaptı.

Alarm ve endişe!
Uluslararası basın, sandığa deprem ve ekonomik krizin gölgesinde gidildiğine dikkat çekti. (Foto: AA)

Dünyanın gözü de Türkiye'deki seçimdeydi. Gün boyu gelişmeleri an be an takip eden uluslararası basın kuruluşları seçimlere geniş yer verdi. Tarihi seçim hakkında İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Rusya ve Çin medyasında yapılan değerlendirmelerde halkın Recep Tayyip Erdoğan'ın 21 yıllık iktidarı altında deprem ve büyük ekonomik krizin gölgesi altında sandığa gittiği belirtildi.

6 Şubat depremleri ile ekonomik krizin seçim sonuçlarında belirleyici olduğu kaydedildi. Seçimde sadece 85 milyon nüfusuyla NATO ülkesi Türkiye'yi kimin yöneteceğine değil, derin bir hayat pahalılığı krizi ile karşı karşıya olan ülkenin nasıl yönetileceğine ve dış politikanın nasıl şekil alacağına da karar verilecek denildi.

GERGİNLİK KORKUSU

Türkiye'deki seçimler nedeniyle Almanya'daki güvenlik birimleri tedbirleri arttırdı. Önlemlerin seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra çıkabilecek olası gerginlikler için alındığı belirtiliyor.

Bild am Sonntag'a bilgi veren İçişleri Bakanlığı'nın bir sözcüsü, federal güvenlik birimlerinin, eyaletlerden sorumlu güvenlik daireleriyle irtibat halinde olduğunu ve gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi.

Haberde, ayrıca seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Almanya'da plansız bazı toplanmalar ve gösteriler meydana gelebileceği öngörüsünün değerlendirildiğini bildirdi. Erdoğan taraftarları ile muhalifler arasında da çatışmaların meydana gelebileceği uyarısı da yapıldı.

TARAF TUTMUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Erdoğan’ın “Biden Erdoğan’ı devirin emri verdi” sözleriyle ilgili açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Washington’ın seçimleri yakından izlediği ve taraf tutmadığı belirtildi. VOA Türkçe'nin aktardığı habere göre, sözcü, Amerika’nın seçimlerde taraf tutmadığını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, “Bizim tek ilgimiz demokrasi süreci ki bu süreç özgür ve adil olmalı. Türk yetkililerin seçimi demokratik gelenekleri ve kanunları çerçevesinde ele alacaklarına güveniyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan Cumartesi günü İstanbul’daki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Biden Erdoğan’ı devirin emrini verdi, bunu biliyorum. Bütün halkım bunu biliyor. Eğer durum buysa sandıklar yarın Biden’a da bir karşılık verecek” demişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby de geçen günlerde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin demokratik kurumları olduğuna dikkati çekmiş ve ülkenin geleceğine Türk halkının karar vereceğini söylemişti.

OTORİTERLEŞMEYE SON

Reuters, Tageszeitung, France24, The Washington Post, The New York Times gibi yayın organları da  sabah saatlerinde yaptıkları haberlerde seçimin önemine dikkat çekti.

Reuters, "Erdoğan'ın iktidarı muallakta" başlığıyla verdiği haberinde, "Türkiye, 100 yıllık modern tarihinin en önemli seçimlerinde oy veriyor. Seçimler, Erdoğan'ı iktidardan indirip hükümetinin gittikçe otoriterleşme eğilimine son verebilir ya da iktidarının üçüncü on yılını başlatabilir" ifadelerini kullandı.

Fransa'nın France24 haber sitesi de gün içinde geçtiği haberde sonuçların Erdoğan'ın 21 yıllık iktidarını daha da uzatabileceğini ya da çoğunluğu Müslüman olan ülkeye daha laik bir yön verebileceğini ifade etti. France24, seçimlerin Erdoğan'ın bugüne kadar girdiği 10'dan fazla seçimin en zoru olduğuna işaret etti.

DEPREM VURGUSU

Alman Die Tageszeitung gazetesi "Bir dönemin sonu mu?" başlığını kullandığı haberinde "Bu devir pazar günü sona erebilir. Son haftalarda Türkler arasında bir söylem var. Erdoğan'ın iktidarının nasıl başladığına ve nasıl bitebileceğine işaret eden bu söylem şöyle: 'Depremle geldi, depremle gidiyor" dedi.

Amerikan The Washington Post, Türkiye’deki seçimleri manşetine taşıyarak, “Türk seçmenler sandık başına giderken Erdoğan'ın kaderi belirsizliğini koruyor” başlığını attı. Erdoğan’ın seçim kampanyası boyunca yaptığı konuşmalarda ABD’yi de hedef aldığı belirtildi.

BİR REFERANDUM

The New York Times da seçimin Erdoğan için bir referandum niteliğinde olduğunu belirterek, “Erdoğan'ın zaten zor olan seçim mücadelesi, yarıştaki diğer üç adaydan birinin çekilmesiyle daha da zorlaştı” yorumunda bulundu.

DEMOKRASİ VAADİ

CNN International ise “Erdoğan'ı yerinden edebilecek, kıyasıya mücadeleye sahne olan seçimlerde sandıklarda oy verme işlemi başladı” başlığıyla duyurdu. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 'yumuşak huylu' olarak tanımlayan CNN, Kılıçdaroğlu’nun ekonomiyi düzeltme ve demokratik kurumları yeniden tesis etme vaatlerinde bulunduğunu hatırlattı. Dış Haberler