Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yapılmak istenen JES projesi için mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verdi

Alaşehir’de kazanan üzüm oldu

AYCAN KARADAĞ

Üzüm ile özdeşleşen Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üzüm bağları Jeotermal Enerji Santralleri nedeniyle büyük tehdit altında. Jeotermal Enerji Santrallerinden(JES) salınan buharın havayı kirletmesi ve bu kirliliğin yağmurlarla beraber üzüm bağlarının üzerine dökülmesi bölgedeki en büyük sorun haline geldi.

Alaşehir Ovası’nda JES’ler sorun olmaya devam ederken Alaşehir’in Tepeköy ve Baklacı mahalleleri ova mevkiinde Sis Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan ve Manisa Valiliğinin ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verilen Özmen 4 JES (19,9 MWe) projesi ile ilgili olarak, Alaşehir Ziraat Odası, iptal talebiyle ile dava açtı. Manisa 2. İdare Mahkemesi, keşif ve bilirkişi raporundan önce yapılmak istenen JES ile ilgili açılan iptal davasında ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

Dava dosyasının incelenmesi sonrasında mahkeme heyeti, projelerde salt kapasite artısının dikkate alınmasının çevrenin korunması, sürdürülebilir çevre ve kalkınma ilkeleri ve kamu yararı ile bağdaşmadığı, verilen kararın hukuka uygun olmadığı kanaatine vardı. Karar bölge halkında büyük sevinç ile karşılandı.

Konu hakkında BirGün’e açıklama yapan avukat Akın Yakan, “Manisa bölgesinde Sarıgöl’de davalarımız sürüyor. Alaşehir’de çok yoğun JES çalışması yürütülüyor. Burada keşif ve bilirkişi raporundan önce yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu çok anlamlı. Bu projenin hukuksuzluğunu ortaya koyması açısından önemli. Bu projenin de İdare Mahkemesi tarafından iptal edileceğini düşünüyoruz. Bu yüzden güzel bir sonuç oldu” diye konuştu.