Bu kış Alaska, 19,4 derecelik rekor bir sıcaklık kaydetti. Alaska İklim Değerlendirmesi ve Politikası Merkezi'nden Rick Thoman, ''Bu tam olarak ısınan bir dünyada olmasını beklediğimiz şeydi" dedi.

Alaska'da rekor kış sıcaklığı

ABD'nin Alaska eyaletinde, Aralık ayı için 19.4 derecelik olağandışı yüksek kış sıcaklıkları kaydedildi. Eyalette kaydedilen son yüksek sıcaklık 26 Aralık 1984'te 7 dereceydi.

Yılın normalde don ve karla ilişkilendirilen bir döneminde, Alaska'da şiddetli yağmur yağdı. Noel Günü'nde Kodiak'ta kaydedilen ve Aralık ayında ölçülen en yüksek 19.4 derecelik sıcaklık, Alaska İklim Değerlendirmesi ve Politikası Merkezi'nden Rick Thoman tarafından "saçma" olarak tanımlandı.

Yılın bu zamanlarında olağan sıcaklıklar -1 derece ile 0 derece arasındadır.

Rick Thoman, kış ortasındaki sıcak ve nemli havanın önceki yıllara kıyasla Alaska'da son 20 yılda giderek daha yaygın hale geldiğini ve bunun bir iklim değişikliği işareti olduğunu belirterek, ''Bu tam olarak ısınan bir dünyada olmasını beklediğimiz şeydi" dedi.

Ulusal Okyanus Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre, 20. yüzyılın ortalarından bu yana, Alaska'daki sıcaklıklar diğer ABD eyaletlerinden daha hızlı ve küresel ortalamanın 2 katı kadar hızlı artıyor. NOAA web sitesinde, "Alaska'nın değişen ortamı, 2014'ten bu yana, rekor düşük seviyelere göre 5 ila 30 kat daha yüksek rekor sıcaklıklar olduğunu belirtiyor'' denildi.

Alaska, Kasım ayında rekor düşük sıcaklıklar kaydetti. Kasım sıcaklıklarının Aralık sıcaklıklarına oranı, 2021'in daha yüksek genel sıcaklıklar açısından nerede sıralanacağını belirleyecek.

AJANS BİZİM