Alba özgürlüğüne kavuştu

Borneo Adası'nda esaret altında yaşarken 2 yıl önce kurtarılarak korumaya alınan Alba adlı albino orangutan, tedavisinin tamamlanması ve sağlık durumunun iyileşmesi üzerine doğaya salıverildi.

Alba, geçen yıl nisan ayında Endonezya'nın Kalimantan Doğal Hayatı Koruma Ajansı ve Borneo Orangutan Yaşatma Vakfı (BOSF) tarafından kurtarılmıştı. Alba, kurtarılmadan önce Borneo Adası’ndaki ücra bir köyde esaret altında yaşıyordu. Ekipler Alba'yı bulduklarında hayvan aşırı stresli, susuz ve parazit enfeksiyonu geçiriyordu. O zamana dek karşılaşılan ilk albino orangutan olması nedeniyle ona Latince beyaz anlamına gelen Alba ismi verildi. BOSF, Alba'yı yaklaşık 2 yıl süren bir rehabilitasyon ve tedaviye aldı.

Türleri tehlikede
Borneo orangutanları, "türleri tehlikede" olan hayvanlar statüsünde yer alıyor. 1950 ve 2010 yılları arasında yapılan bir araştırma, bu yıllar arasında, avlanma ve yaşam alanlarının yok edilmesi gibi nedenlerle nüfuslarının yüzde 60 oranında azaldığını ortaya koydu. Aynı araştırma, 2010 ile 2025 yılları arasında, Borneo orangutanlarının yüzde 22 oranında bir nüfus azalması daha yaşayacağını öngörüyor. Malezya, Brunei ve Endonezya arasında bölüşülen Borneo adasında 100 bin civarında orangutan yaşadığı hesaplanıyor.