Hrant Dink'in öldürüleceği istihbaratını aldığı halde gereğini yapmadığı iddiasıyla hakkında dava açılan Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Ali Öz'ün hangi mahkemede yargılanacağına...

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink"in öldürüleceğini önceden bildikleri halde gereğini yapmadıkları iddiasıyla haklarında soruşturma izni verilen ve dava açılan dönemin Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve 5 askerin, 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde "görevi ihmalden" yargılanmasına karar verdi. 2. Sulh Ceza Mahkemesi sanıkların "üç yıla kadar hapisle cezalandırılması talebiyle davanın Asliye Ceza mahkemesinde yargılanmaları gerektiği yönünde görüş bildirmişti.
Dink davasının müdahil avukatları ise suçun TCK’nın 83’üncü maddesinde düzenlenen ‘kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi’ olduğunu belirtip davanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini talep ediyordu. Bu taleba göre karar çıkmış olsaydı Ali Öz ve diğer askerler hakkında 10 ile 25 yıl arasında hapis cezası istenebilecekti.

ÖNCE GÖREVSİZLİK KARARI VERİLMİŞTİ
Hrant Dink"in öldürüleceğini bildikleri halde gerekli önlemi almadıkları iddiasıyla 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde yargılanan Jandarma Başçavuş Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin"in ifadeleri doğrultusunda, Albay Ali Öz, istihbarat şubesinde görevli askerler Yüzbaşı Metin Yıldız, Astsubaylar Gazi Günay ve Hüseyin Yılmaz ile Uzman Çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ve Önder Araz hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dosya hazırlanmış ve 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde dava açılmıştı.
2. Sulh Ceza Hakimi Şevki Uluçam, Trabzon İl İdare Kurulu tarafından soruşturma izni verildikten sonra, Başsavcılık tarafından haklarında dava dosyası hazırlanan 6 askerin dosyasıyla ilgili görevsizlik kararı vermiş, Cumhuriyet Savcısı"nın itirazı üzerine konuyu görüşen 3. Asliye Ceza Mahkemesi de, görevsizlik kararını yerinde bulmayarak dosyayı yeniden 2. Sulh Ceza Mahkemesi"ne iade etmişti. 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nin daha önce verdiği yargılanmakta olan iki askerle ilgili görevsizlik kararı da bir üst mahkemeden dönmüştü.

SON KARARI AĞIR CEZA VERDİ
Verdiği iki görevsizlik kararı da üst mahkemeden dönen 2. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Şevki Uluçam, 4 Şubat 2009 tarihindeki son duruşmada, ortadaki belirsizliğin kaldırılması için Ağır Ceza Mahkemesi"ne görüş sorulmasına ve davanın hangi mahkemede görüşüleceğinin kesinleştirilmesine karar verdi.
2. Sulh Ceza Mahkemesi"nin yazıyla görüş sorduğu Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi dün dosyayla ilgili kararını verdi. Karara göre, Albay Öz ve 5 asker, yargılanmakta olan Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin gibi 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde hakim önüne çıkacak.
2. Ağır Ceza Mahkemesi"nin verdiği karara göre, Ali Öz ve 5 asker, TCK"nın 257/2. maddesine göre "görevi ihmal" suçuyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.

DOSYALAR BİRLEŞEBİLİR
Ağır Ceza, eğer 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nin görevsizlik kararı uyarınca görüş bildirseydi, Albay Öz ve diğer askerler TCK"nın 257/1. maddesine göre "görevi kötüye kullanma" suçuyla yargılanacak ve haklarında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istenebilecekti. 2. Ağır Ceza"nın bu kararı üzerine, 2. Sulh Ceza Mahkemesi"nde 6 Mayıs 2009"da görülecek duruşmada Başçavuş Okan Şimşek ve Uzman Çavuş Veysal Şahin"in dosyalarının Albay Ali Öz ve 5 askerin dosyasıyla birleştirmesi bekleniyor.


***
Albay Öz, ‘kastı aşan ihmal’den yargılanmalı
DİNK davası avukatlarından Bahri Bayram Belen, mahkemenin Albay Öz"ün görevi ihmalden yargılanması kararının bu aşamada bağlayıcı olmadığını belirtti. Belen, "Dava başladığında avukatlar olarak mahkemeye Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz"ün "kastı aşan ihmal" suçlamasıyla yargılanmasını isteyeceğiz. Ayrıca Trabzon"daki davanın İstanul"da hâlâ görülmekte olan Dink ana davasıyla birleştirilmesini de talep edeceğiz. Duruşmalar başladığı zaman davanın nasıl bir yol izleyeceği daha net olarak belli olacak" dedi. Avukat Belen, Albay Öz"ün "görevi kötüye kullanmak" suçu yerine "görevi ihmal etmekten" yargılanması kararının, Öz"ün alacağı muhtemel cezayı düşüreceğini de söyledi. Ozan Bilir İstanbul