Mec

AYŞEGÜL SAVAŞTA

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de İstanbul’da öldürülmesi olayında “görevini ihmal etmekle” suçlananlar arasında bulunan Albay Ali Öz ve 4 rütbeli askerin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Hrant Dink Cinayetini Araştırma Komisyonu’nda ifadelerinin alınmasının sakıncalı olup olmadığı sorusuna Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi “herhangi bir görüş açıklamamız mümkün değil” yanıtını verdi.
TBMM Hrant Dink Cinayetini Araştırma Komisyonu Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Astsubay Başçavuş Hüseyin Yılmaz, Jandarma Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır, Jandarma Başçavuş Cevat Eser ile Bursa İl Jandarma Komutanlığı emrinde görevli Jandarma Yüzbaşı Metin Yılmaz ve şu an Bursa İl Jandarma Bölge Komutanlığı emrinde görevli olarak çalışan Jandarma Albay Ali Öz’ün 2 Nisan’da bilgilerine başvurmak için Meclis’te hazır bulunmalarını istemişti. Ancak Jandarma Genel Komutanlığı askerlerin Araştırma Komisyonu’na ifade vermesini engellemişti. Komutanlığın bu tutumu kamuoyunda ‘acaba askerler korunuyor mu’ kuşkularına yol açmıştı.
Jandarma Genel Komutanlığı, 5 rütbeli askerin ifade vermeye gitmemesinin basına yansımasının ardından ‘bu kişilerin hala sürmekte olan davaların dolayısıyla Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yazı gönderip, devam eden dava hakkında TBMM Hrant Dink Cinayetini Araştırma Komisyonu’na ifade verilmesinde bir sakınca olup olmadığını soracaklarını’ açıklamıştı.

‘GÖRÜŞÜMÜZ MÜDAHALE NİTELİĞİ TAŞIR’

Jandarma Genel Komutanlığı’nın başta Albay Ali Öz ve dört askerin komisyona ifade vermelerinin sakıncalı olup olmadığını öğrenme isteğini Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi bir hafta sonra yazılı olarak yanıtladı.
Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderilen mahkemenin yazılı yanıtında, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde görevi ihmal etmekle suçlanan 5 rütbeli askerin TBMM Komisyonu’na ifade verip vermemeleri konusunda Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi olarak ‘herhangi bir görüş açıklamasının mümkün olmadığı’ belirtildi. Mahkeme, konuyla ilgili görüş açıklamaları halinde Meclis Hrant Dink Cinayetini Araştırma Komisyonu’nun çalışmasına “müdahale niteliği ihtimali” bulunduğuna vurgu yaptı. Mahkeme, bu konuda olumlu veya olumsuz bir görüş açıklaması halinde TBMM İçtüzüğünün 105’nci maddesini ihlal etmiş olacağını dikkati çekti.
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin yazılı yanıtından sonra Jandarma Genel Komutanlığı’nın, Albay Ali Öz ve diğer rütbelileri komisyona gönderip göndermeyeceği merakla bekleniyor.