YÖK'ün, İÜ. Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nu görevden alma talebini Cumhurbaşkanı Sezer'e iletmesi, Alemdaroğlu cephesinde hareketlenme yarattı.

YÖK'ün, İÜ. Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nu görevden alma talebini Cumhurbaşkanı Sezer'e iletmesi, Alemdaroğlu cephesinde hareketlenme yarattı. İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan bazı öğretim üyeleri, rektörlükten "rektöre destek verilmesi" amacıyla bir kampanya başlatıldığını iddia ettiler.

İddiaya göre, dekanlıklara teslim edilen bir sayfada, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu, Özel Kalem Müdürü Sermet Atacanlı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in isimleri, telefon ve faks numaları yazılı. Öğretim üyeleri "Bu üç ismin yazılı olduğu kağıt, dekanlıklara teslim ediliyor. Oradan da anabilim dalı başkanlıklarında kaç öğretim üyesi varsa durumu bildiriyorlar. Sözlü olarak da personele 'buralara faks çekilerek rektöre destek verilecek' açıklaması yapılıyor. Bu liste dışında yazılı hiçbirşey verilmedi" dediler. Rektör Alemdaroğlu'nu desteklemek için yine resmi olanakların ve birimlerin kullanılarak bir organizasyon yapıldığını dile getiren öğretim üyeleri, durumu "anormal" olarak değerlendirdiler.

Öğretim üyelerine verilen telefon numaralarının olduğu kağıt, bir resmi evrak niteliğinde. İstanbul Üniversitesi ambleminin olduğu sayfada, "İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanlığı" antenti yer alıyor.

Öte yandan üniverisenin bazı personeli ise benzer durumun daha önce de yaşandığına dikkat çekerek, "Farklı gerekçelerle rektörlükten bize yazılar hep geldi. Kıbrıs meselesinden tutun da Ankara'da rektörlerin düzenlediği yürüyüşe kadar. Rektörlük, kimi zaman bir siyasi parti gibi çalıştı. Örneğin Fransa'yla sorun yaşandığında 'Fransa'yla bilimsel ilişkilerimiz bitmiştir' diye anons etti ve öğretim üyelerini uyardı" diye yaşadıkların sorunları anlattılar. Öğretim üyeleri farklı gerekçelerle kullanılan resmi birimlerin ve olanakların bu kez "rektörü kurtarmak" için kullanıldığını söylerek eleştirdiler.

Ne olmuştu?

İsmi sık sık tartışmalara karışan Prof Dr. Alemdaroğlu, son olarak,  "Kardiyoloji Enstitüsü'nün kapatılan anabilim dalları hakkında mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını uygulamadığı" gerekçesiyle gündeme geldi. YÖK'ün bu konudaki talimatına da direndiği iddiasıyla da görevden alınması istendi. Alemdaroğlu'nun görevden alınmasına ilişkin son kararı "atayan makam" olarak Cumhurbaşkanı Sezer verecek.