AKP'nin Alevilere ve cemevlerine yönelik açılımlarının yer aldığı torba kanun teklifine tepki göstermek için TBMM önünde yürüyüş gerçekleştirmek isteyen Alevi yurttaşlara polis müdahale etti. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ile Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat'ın polis müdahalesi sonucu hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Alevi derneklerinin yürüyüşüne polis müdahalesi

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şahkulu Sultan Dergâhı ve Cemevi’nde düzenlenen cemevleri açılış ve temel atma töreninde açıkladığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı kurulması, cemevlerinin başkanlık tarafından yönetilmesi, isteyen dedelere kadro verilmesini öngören torba kanun teklifine ilşkin tepkiler sürüyor.

AKP'nin politikalarını 'seçim yatırımı' olarak yorumlayan Alevi dernekleri, eşit yurttaşlık talebini dile getirmek ve camiye tanınan hakların cemevlerine de tanınması talebiyleTBMM Genel Kurulu’nda görüşmelerine başlanacak ve cemevleriyle ilgili düzenlemelerin yer aldığı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni protesto etti.

Meclis önünde yapılmak istenen açıklamayı destekleyenler arasında, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri bulunuyor. Alevi yurttaşlara çok sayıda CHP, HDP ve TİP milletvekili de destek verdi.

Polis, Alevi derneklerinin "Torba yasa değil, eşit yurttaşlık istiyoruz" çağrısıyla düzenlemek istediği yürüyüşü engelleyerek müdahalede bulundu.

Polis müdahalesi sonucu Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Genel Başkanı Ercan Geçmez ile Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE) Genel Başkanı Celal Fırat'ın hastaneye kaldırıldığı belirtildi.

Yürüyüşe katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, müdahale anlarını "İşte AKP'nin Alevi açılımı!!! "Torba yasa değil, eşit yurttaşlık" sloganı ile TBMM önüne gelen Alevi Derneklerinin temsilcilerinin basın açıklaması yapması engelleniyor. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte dernek temsilcilerinin yanındayız" sözleriyle paylaştı.

Ardından yürüyüşe devam eden Alevi yurttaşlar Meclis Çankaya Kapısı önüne gelerek basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada, "Torba yasayı yaklaşımını inancımıza saygısızlık, inancımıza kayyum atamak olarak görüyoruz" denildi.

Yürüyüş TBMM Çankaya Kapısına doğru sloganlar ile devam etti. Alevi kurumları adında Alevi Dernekler Federasyonu Başkanı Celal Fırat, Meclis önünde basın açıklamasını gerçekleştirdi.

Basın açıklaması, "Aleviler vardır, Alevilik haktır" , "AKP elini inancımdan çek" sloganları ile sona erdi.