Sağlık Bakanlığı “farklı ilçelere bağlısınız” diyerek Sivas’taki sekiz Alevi köyünün ortak kullanabileceği Sağlık Evi’ne görevli göndermeyi reddetti

Alevi köylerinde bakanlık sağlık hizmetini unuttu!

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcucansu

Alevi köylerinin sağlık hizmetine ulaşım çilesi bitmiyor. Sekiz alevi köyü yıllardır sağlık hizmeti almak için Sağlık Evi’ne sağlık personeli görevlendirilmesini bekliyor. Sağlık Bakanlığı 1985’te Sivas merkeze bağlı Asarcık köyüne bir Sağlık Evi yaptı. Sağlık Bakanlığı yaptırdığı Sağlık Evi’ni unutarak 29 yıldır hiçbir sağlık görevlisini Asarcık Köyü’ne göndermedi. Köy halkının yanı sıra yürüme mesafesinde olan köylerde yaşayanlar da sağlık hizmetine erişimde çekti. Çok sayıda çocuk ve yaşlının yaşadığı köylerde özellikle kış aylarında doğum yapmak ve hastaneye gitmek bir çileye dönüştü.

ORTAK VERİLEN BAŞVURUYA RET
Asarcık köyü ile birlikte çevre çeper köylerin muhtarları da Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’na müracaatlarda bulunarak Asarcık köyündeki Sağlık Evi’nin hizmete girmesini talep etti. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü ise alevi köylerinin yaptığı ortak başvuruyu reddetti.

SEKİZ ALEVİ KÖY MAĞDUR EDİLİYOR!
Asarcık köyü Sosyal Kalkındırma Derneği Başkanı Veli Şahin BirGün’e yaptığı açıklamada, “Asarcık köyü konum itibariyle çevredeki yedi köy için yürüme mesafesinde yer alıyor. Asarcık köyüne Sağlık Evi açılması için Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı’na müracaat ederek, Hafik İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’ne bağlı Ekingölü Sağlık Evi hizmet bölgesine bağlı Gülpınar Köyü, Olukbaşı Köyü, Çaltılı Köyü, Bayramtepe Köyü, Beykonağı Köyü, Kızılcaören Köyü ve Adamlı Köyünün Merkez İlçe Asarcık Köyü’nde açılmasını talep etti. Köyümüzdeki Sağlık Evi’nin hizmete girmesi için uzun süredir direniyoruz. Sivas Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü ise başvurularımızı reddetti. Sebep ise anlaşılır gibi değil” diye konuştu.

BAKANLIK İLGİLENMİYOR!
Şahin, Bakanlık’tan gelen evraklarda “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun Taşra Teşkilatı görevleri arasında ”Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre toplam nüfusu 500’ün üzerinde olan belde, köy ve mezralarda Müdürlüğün teklifi ve Kurumun onayı ile sağlık evleri açılabilir. Bir sağlık evine birden fazla belde, köy ve mezra bağlanabilir. Sağlık evleri idari yönden toplum sağlığı merkezine hizmet yönünden ise aile hekimlerine bağlı birimlerdir…” denilmektedir” şeklinde karar olduğunu bildirdi.

“ÇELİŞKİLİ BAKANLIK”
Bu karara rağmen Bakanlık’tan gelen red cevabını anlayamadıklarını söyleyen Şahin, Bakanlık’ın ret karar gerekçesini şu şekilde aktardı: “Merkez İlçe Asarcık Köyünde açılması talep edilen Asarcık Sağlık Evi hizmet bölgesine bağlanması istenen köyler farklı ilçenin mülki idare sınırlarında olduğundan idari yönden sorunlar yaşanabileceği, ayrıca Asarcık Sağlık Evi hizmet bölgesine bağlanması istenen Gülpınar Köyü, Olukbaşı Köyü, Çaltıcı Köyü, Bayramtepe Köyü, Beykonağı Köyü, Kızılcaören Köyü ve Adamlı Köyü Ekingölü Sağlık Evi hizmet bölgesindedir. Bahse konu olan köylerin Asarcık Sağlık Evi hizmet bölgesine bağlanması durumunda Ekingölü Sağlık Evinin nüfusu 75 olacaktır. Yönerge hükümleri gereği talep kurumumuzca uygun görülmemektedir.”