TİHEK, Akşam gazetesi yazarı ve eski AKP milletvekili Hüseyin Besli’nin Alevi ve Kürt ailelerinin çocuklarını yalancı yetiştirdiğini iddia ettiği köşe yazısı için inceleme yaptı. Besli’nin söylemlerinin nefret söylemi olduğuna karar verildi ancak Besli’ye para cezası kesilmedi.

Alevi ve Kürt yurttaşları hedef almıştı: TİHEK, eski AKP'li vekil için kararını açıkladı

İsmail ARI

İktidara yakınlığıyla bilinen Akşam gazetesinin yazarı ve Eski AKP İstanbul Milletvekili Hüseyin Besli, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu hedef aldığı yazısında Kürt ve Alevi yurttaşları hedef aldığı köşe yazısı için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) dikkat çeken bir karar verdi.

Besli, Akşam gazetesinde 14 Kasım 2021 tarihinde yer alan "Mukaddime'ce/27 Yalan Söyleme Mecburiyeti ve Becerisi" başlıklı bir köşe yazısı kaleme aldı. Besli köşe yazısında "Alevi bir anne baba daha doğumdan itibaren çocuklarına kimliklerini gizlemeyi yani yalan söylemeyi öğretmek durumundaydı. Söz konusu çocuklar 'çifte kavrulmuş yalancı' olmak durumundadırlar" ifadelerini kullandı.

Yazısında Kılıçdaroğlu'nu hedef alan Besli, "Kemal Kılıçdaroğlu gibiler bir bakıma toplumda bir yer elde etmek için, bir bakış açısına göre masum ve mecburi yalan söyleye söyleye, zamanla yalan söylemeyi ve yalancılığı karakter ittihaz etmiş oluyorlar" dedi.

Tepki çeken yazının ardından üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı TİHEK’in resen inceleme başlattığı açıklandı. TİHEK’in 21 Eylül 2022 tarihli kararında "H.B tarafından kaleme alınan ve bahsi geçen köşe yazısında ‘Alevi ve Kürt’ kimliğine sahip vatandaşlarımızın çocukluktan itibaren kimliklerini gizlemeye itilerek ‘çifte kavrulmuş yalancı’ olarak yetiştiklerine ilişkin ifadelerin kamuoyunda tepkilerin oluşmasına sebep olduğu gözlemlenmiştir" denildi.

AVUKAT, "GEREKSİZ ALINGANLIK" DEDİ

Akşam gazetesinin avukatının yaptığı savunmada ise "Habere gereksiz alınganlık sergilemenin anlamsız olduğu hususları ifade edilmiştir" ifadelerini kullandığı belirtildi.

NEFRET SÖYLEMİ KARARI

TİHEK kararında, "10/6701 sayılı Kanun’un değer affettiği hoşgörü, sosyal barış, ayrımcılık yasağı gibi değerler ile bağdaşmadığı, etnik köken ve inanca yönelik ayrımcı, ötekileştirici ögeler barındırması nedeniyle nefret söylemi oluşturduğu kanaati hasıl olmuştur" denilerek Hüseyin Besli’nin söylemlerinin nefret söylemi olduğuna oyçokluğuyla karar verildi.

Para cezası kesme yetkisi de olan TİHEK’in Besli’ye para cezası vermemesi de dikkat çekti.