Hastasına 'Aleviler teröristtir' dediği iddiasıyla yargılanan doktor, ilk duruşmadaki savunmasında 'hasta odadan çıkınca hastane personeliyle konuştuğunu' söyledi

'Aleviler teröristtir, Cemevi'nde dansöz oynatırlar' dediği iddia edilen doktor: Aramızda sohbet ediyorduk

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde 8 Temmuz 2015’te kendisine tedavi için gelen hastaya nereli olduğunu sorduktan sonra “Aleviler Cemevi'nde dansöz oynatıyor. Şarap içiyor, buralar cümbüş Evidir. Böyle bir din mi olur? Hepsi teröristtir. Aleviler ve Kürtler DHKP-C ve PKK’lıdır. Alevilerin hepsi teröristtir” dediği iddia edilen Prof. Dr. A.Ş.D.’ye, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 216/1 maddesi uyarınca “Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etme” suçlamasıyla dava açılmıştı.

Davanın ilk duruşması dün İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

'DERSİMLİ ALEVİLERİN ATATÜRK'Ü SEVDİĞİNİ ZANNETMİYORUM'

Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Prof. Dr. A.Ş.D. savunmasında, bahsi geçen sözleri söylemediğini, zaten konuşmanın da kendisi ve hastane personeli arasında geçtiğini ileri sürdü:

“Ben iddianamedeki sözleri sarf etmedim, olayın üzerinden 5 sene geçti ancak hatırladığım kadarıyla bir hasta odadan çıkınca personelle oda içinde kaldık, aramızda sohbet ederken ben personele hitaben Gezi olaylarında Alevi gençliği kullanıldı, çünkü TV’lerde böyle söyleniyordu.

“Bu sırada içeri şikayetçi girdi ve öyle bir şey yok, Aleviler böyle şey yapmaz dedi. Ben de nereden biliyorsun dedim, yazılı ve görsel basında bu devamlı dile getiriliyordu dedim.

“Yanlış hatırlamıyorsam nerelisin diye sordum o da Sivaslıyım dedi, ‘Biz Atatürkçüyüz’ dedi. Ben Dersimli Alevilerin Atatürk’ü sevdiğini zannetmiyorum dedim. Sonra bana parmağını uzatarak ‘Berkin Elvan terörist mi?’ diye sordu, ben de ‘Ben anlamam. PKK da önce kadınları ve çocukları kullanıyordu’ dedim.

“‘Ben çok mağdur edildim’ dedi, ben de ‘Neyin var bypass olmuşsun, sağlık açısındna gayet iyisin, dini açıdan da yarın bir gün siyasetçiler bunu halleder’ dedim. Aramızdaki diyalog bundan ibarettir…”

'DANSÖZ OYNATILIR, ŞARAP İÇİLİR CEMEVLERİ CÜMBÜŞ EVİDİR'

Şikayetçi İbrahim Kartal ise doktorun kendisine iddianamedeki sözleri söylediğini anlattı.

İddianamede de şu ifadesi yer alıyordu:

““Kendisi bana ‘Aleviler Cemevi’nde dansöz oynatıyor. Şarap içiyor, buralar cümbüş evidir. Böyle bir din mi olur? Hepsi teröristtir. Aleviler ve Kürtler DHKP-C ve PKK’lıdır. Alevilerin hepsi teröristtir’ dedi. Akabinde ‘Berkin Elvan da teröristtir. Dosyası var aç oku öğrenirsin’ dedi. Gezi olaylarından da bahsetti ve şunları söyledi: ‘Katılanların hepsi Alevi ve Kürtler’di. Hepsi şarapçılar ve vatana düşmanlar. Ayrıca Aleviler Atatürk’ü de sevmezler.’ Ben [Atatürk’ü] çok sevdiğimi ve söylediklerinin iftira ve hakaret olduğunu, bunların yıllardır toplumdaki önyargılar olduğunu, kendisinin bizi aşağılamaya hakkı olmadığını söyledim.”

Daha önceki şikayet dosyaları da incelenecek

Kartal’ın avukatı Efkan Bolaç da “Amacımız farklı düşüncelere saygı duymayan zihniyeti yargılamaktır, yoksa sanığın kendisine veya bulunduğu makama yönelik bir yargılama kastıyla hareket etmedik. Söylemleri bir profesöre yakışmıyor” dedi.

İbrahim Kartal’ın davaya müdahillik talebini kabul eden mahkeme, bir sonraki duruşma tarihini 9 Haziran 2020, saat: 10.50 olarak belirledi.

Mahkeme ayrıca, Dr. A.Ş.D.’nin hakkında daha önce de benzer şikayetleri içeren savcılık, mahkeme, tabip odası ve üniversite yönetimindeki şikayet dosyalarının istenip değerlendirilmesine hükmetti.