Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda "azınlık" olarak nitelendirilen Aleviler, uygulamadan kaynaklanan problemler nedeniyle hükümete tepkilerini iletmek için bir dizi eylem planlıyorlar.

Birgün – Ankara

 

Avrupa Birliği İlerleme Raporu'nda "azınlık" olarak nitelendirilen Aleviler, uygulamadan kaynaklanan problemler nedeniyle hükümete tepkilerini iletmek için bir dizi eylem planlıyorlar. Alevi Bektaşi Birlikleri Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu dün İmece Tıp Merkezi'nde düzenlediği ortak basın toplantısı ile hükümete, "Bizimle masaya oturmanız gerekiyor. Kimliğimizin yasal olarak tanınmasını istiyoruz" mesajını iletti.

Konfederasyon Başkanı Turgut Öker açıklamada, "Demokratik bir Türkiye'nin AB'ye katılması için 'evet' diyen ve bunun için taraf olan Alevilerle ilgili olarak 6 Ekim 2004 tarihli İlerleme Raporu'nda yapılan belirleme Türkiye gündemine oturdu. Rapor, tüm eksikliği ve tanımlardaki zaaflarına rağmen Alevi gerçeğini hiçbir yoruma gerek bırakmayacak şekilde resmen tanımıştır. Bugüne kadar mevcut iktidarlar tarafından sürekli yok sayılan, yasal hiçbir platformda kabul edilmeyen Aleviliğin AB eliyle gündeme taşınması siyasi iktidarların kendi zaafıdır" dedi.

 

HÜKÜMET MASAYA OTURMALI

Öker, "Eğer özlenen demokratik bir Türkiye ise, AKP Alevi kimliğini ve inancını reddetme tavrından derhal vazgeçmeli, Alevi kimliği ve kurumları yasal düzeyde taraf olarak tanınmalı ve Avrupa Birlikleri Federasyonu (ABF) ile masaya oturmalıdır, Alevilerin inanç merkezi olan Cemevleri de diğerleri gibi yasal statüye kavuşturulmalı, Alevi çocuklarına zorunlu din dersi uygulaması kaldırılmalı, devletin yaklaşık 100 bin imamlı 'resmi camisi' Diyanet lağvedilmeli, Alevi inancı ve kurumları resmi olarak anayasal güvence altına alınmalı" dedi.

Turgut Öker teleplerinin ilk adımı olarak Türkiye'de ve Avrupa'da cemevlerinin inanç merkezi olarak tanınması için bir imza kampanyası düzenleyeceklerini belirtti.