Davutoğlu’nun Çankaya Köşkü’nde “ocak” temsilcileri ve “dede”lerle bir araya gelmesine Aleviler tepkili : “100 kahvaltı, 100 öğlen yemeği, 100 akşam yemeği de düzenleseniz bizleri satın alamazsınız”

‘Alevileri satın alamazsınız’

DERVİŞ CEMAL

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun haftasonunda Çankaya Köşkü’nde bir takım Alevi ocak temsilcileri ve “dede”leriyle bir araya gelmesine Aleviler tepki gösterdi. Çoğunluğu Dersim yöresinden 15 “dede” ve “ocak temsilci”sinin katıldığı yemekli toplantıyı eleştiren Alevi Örgütleri, AKP’nin bir kez daha seçim öncesinde Alevilerden oy devşirmeye çalıştığını kaydederek, bu oyuna düşmeyeceklerini dile getirdi. Anadolu Alevi Ocakları Birliği ile HDP’den Meclis’e seçilen Alevi milletvekili Turgut Öker, Alevilerin AKP’nin oyununa düşmemesini istedi.

‘Beyhude çalışmalar’

Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu Eski Başkanı HDP Milletvekili Turgut Öker yazılı bir açıklamaya yaparak, AKP’den uzak durulmasını istedi. Öker, “Davutoğlu’nun Alevileri temsilen davet ettiği kişilerin katılımıyla gerçekleştirdiği kahvaltılı gösterilerde bir inancın ne olduğu ya da ne olmadığına ilişkin kendince “stratejik” değerlendirmeler yapma hakkı da yetkisi de yoktur” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Davutoğlu’nun Alevi dedeleriyle ve düzenlediği kahvaltı gösterisinin de Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi’ne gerçekleştirdiği ziyaretin de beyhude bir çaba olduğu bilinmelidir. 100 kahvaltı, 100 öğlen yemeği, 100 akşam yemeği ve 100 çalıştaya daha katılınsa dahi Alevi kimliğinin tanınması ve taleplerinin çözümüne yönelik en küçük bir ilerleme sağlanamayacaktır.”

Anadolu Alevi Ocakları Birliği’nin resmi hesabından yapılan açıklamada görüşmenin seçim öncesi yapılmasının etik olmadığı belirtilerek, AKP’nin daha önce de verdiği sözleri yerine getirmediğini vurgulandı. “Bireylerin şahsi veya temsil ettikleri kuruluşlar adına yaptığı faaliyetler şahısların kendilerini, bağlamaktadır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu süreçte bize davet gelseydi de kabul etmezdik. Bu açıkça bir seçim yatırımı. AKP’nin Alevileri toplayarak görüşmesi yanlıştır. AKP önceki sözlerini yerine getirsin. Alevileri kullanıyor, Aleviler bu oyuna, tuzağa düşmemeli.”