Aleviler, seçimlerde AKP'ye destek olmalarının mümkün olmadığını açıklayarak, "Şeriat devleti isteyenler bizim kırmızı çizgimizdir" dedi

AvrupaParlamentosu'nda (AP) düzenlenen, "Aleviler Nasıl Bir Türkiye İstiyor?" konulu konferansta AKP hükümeti sert eleştirilerin hedefi oldu. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, AKP hükümetiyle birlikte Aleviliği katletme girişimlerinin gündeme geldiğini ifade ederek, "Türkiye'de sivil siyaset kültürünün yerleşmesi için mücadele ediyoruz. Aleviliği de siyasallaştırmadan savunmaya çalışıyoruz. Ancak Türkiye'deki dinci-laik tanımlamasında biz laik tarafta yer alıyoruz" dedi.

AKP'nin Fethullah Gülen ve bazı tarikatlardan destek aldığını ileri süren Özel, "AKP'yle aramızdaki küçük fark, AKP'nin şeriat düzeni getirmek istemesi, bizim ise laik, demokratik bir Türkiye'den yana olmamız" diye konuştu. Seçimlerde AKP'ye destek olmalarının söz konusu bile olamayacağını ve bu zihniyetin bir daha iktidar olmaması için mücadele etmeleri gerektiğini belirten Özel, "Şeriat devleti isteyen AKP bizim kırmızı çizgimiz" diye konuştu. Selahattin Özel, CHP'nin son dönemde kendilerini hayal kırıklığına uğratmasına rağmen AKP'ye yönelmeyeceklerini söyledi.

MADIMAK OTELİ'NDEKİ ET LOKANTASI
Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de Sivas'taki Madımak Oteli'nin müze olmasını talep ettiklerini, ancak binada bir et lokantası açıldığını hatırlattı. Öker, "Bu bile Alevilere nasıl baktıklarını ortaya koyuyor" diyerek, durumun kendilerini yaraladığını söyledi.

Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, Diyanet İşleri Başkanlığı'nı eleştirdi "laik bir ülkede garip bir kurum" olarak görüldüğünü ifade etti. Lagendijk, Yeşillerin AKP'ye yakın olmakla eleştirildiğine değinerek, "Bu algılama renk nedeniyle olsa gerek. AKP, şu an Türkiye'yi AB'ye yakınlaştıran parti olarak görülüyor" dedi.